Magyar gazdaság

Szijjártó a devizahitelekről: Az örökös lemondhat a hagyatékról

A miniszterelnök szóvivője "utánlövésnek" nevezte a szocialisták azon kezdeményezését, amely a devizahiteleseket érintő ügyeket figyelemmel kísérő eseti bizottság létrehozására vonatkozik.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt úgy fogalmazott: jó lett volna, ha az MSZP felébredt volna a Gyurcsány-korszak alatt, amikor elszaladt a devizában való eladósodás. Akkor kellett volna hangoskodniuk, lépniük és rászorítaniuk a kormányzatot, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy hívja fel az emberek figyelmét a kockázatokra - mondta.

A szóvivő szerint a devizahitelek mind az ország, mind a családok számára óriási kockázatot jelentenek, egy kormánynak pedig mindig kötelessége felhívni az emberek figyelmét, ha kockázatokat lát.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a magyar pénzügyi rendszerben a devizahitelezés nyomán kialakult nehéz helyzet miatt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levélben kért állásfoglalást Andrea Enriától, az Európai Bankfelügyelet vezetőjétől. A miniszter felhívta a bankfelügyelet-vezető figyelmét többek között arra, hogy a magyar mellett talán az európai szabályozás hiányosságai is hozzájárultak ahhoz, hogy "a Gyurcsány-korszak alatt Magyarországon nem védték meg az embereket a devizában való eladósodástól" - ismertette a szóvivő.

Arra a kérdésre, tervez-e a kormány olyan intézkedéseket, amelyekkel megakadályozza, hogy a meghosszabbodott törlesztési futamidők esetében a bankok kezest, pótfedezetet, extra adóstárs bevonását követeljék, Szijjártó Péter azt válaszolta: Orbán Viktor miniszterelnök éppen azért utasította otthonvédelmi monitoring bizottság létrehozására a nemzetgazdasági minisztert, hogy minden olyan esetet el tudjanak kerülni, meg tudjanak akadályozni és fel tudjanak számolni, amelyben a bankok - élve esetleg az erőfölényükkel - az adósok számára hátrányos megoldásokat akarnak kikényszeríteni. Az örökölhetőségét firtató felvetésre a szóvivő azt mondta, a hagyatéknak, az örökségnek vannak pozitív és negatív részei is, az örökösöknek pedig mindig lehetőségük van arra, hogy az örökséget teljes egészében elfogadják vagy elutasítsák.

devizahitel MSZP öröklés mentés Szijjártó Péter árfolyamgát árfolyam
Kapcsolódó cikkek