Magyar gazdaság

"Ütik egymást" az EU vezetői - Mindenki fizesse az új adót!

Írország ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzügyi tranzakciókra kivetett bármilyen új adót az Európai Unió mind a 27 tagállamában bevezessék, ne csak a 17 tagú euróövezetben - mondta Michael Noonan, Írország pénzügyminisztere az RTE állami televíziónak adott nyilatkozatában szerdán.

Nicolas Sarkozy francia elnök, az Angela Merkel német kancellárral folytatott keddi megbeszélést követően jelentette be, hogy a két ország közös javaslatot tesz az Európai Uniónak a pénzügyi tranzakciókat terhelő közös adónem bevezetésére.

Noonan szerdán abbéli véleményének adott hangot, hogy a javaslatnak több ellenzője lesz, köztük Luxemburg is. Az ír pénzügyminiszter szerint a két politikus által felvetett, a német-francia vállalati adókulcsok egységesítésére vonatkozó tervek nem érintik az írországi, hagyományosan alacsony adószinteket. Korábban rendre az ír politikusok felháborodását váltották ki az európai társasági adózás egységesítésére irányuló törekvések, mivel a szigetország a külföldi tőke beáramlásának zálogaként tekint az alacsony adókulcsra.

Az OECD adóadatbázisa szerint Írországban 12,5 százalékos társasági van életben. Franciaországban az egyszeri, központi költségvetésbe fizetett társasági adó mértéke 34,4 százalék, amit a tartományi adó és a nyereségalapú szolidaritási adó is kiegészít. Németországban a vállalkozások 15,825 százalékos adót fizetnek a szövetségi kormányzatnak, míg 14,4 százalékot a tartományi és helyi szinteken.

Sarkozy tranzakciós adó társasági adó noonan Francia ír
Kapcsolódó cikkek