Magyar gazdaság

Az NGM is feladta: beletaposott a fékbe a gazdaság

Bár hazánkat is érzékenyen érinti, nem a gyengülő külső konjunktúra a fő oka, hogy lefelé kell módosítani a növekedési prognózisokat. Az európai fogyasztás is éves mélypontra süllyedt, az előrejelzéseket a legtöbb országban mérsékelni kell. Nálunk jövőre 1,7 százalék lehet a bővülés a friss, még meg nem erősített előrejelzés szerint.

Szeptemberben valamennyi jelentősebb magyarországi kutatóközpontban friss előrejelzéseket adnak ki, amelyekben valószínűleg lényegesen lejjebb viszik a növekedési jóslatokat. Az év elején még 3 százalék feletti növekedési prognózisok is megjelentek (például a Századvég Gazdaságkutatótól), de az akkor még a legpesszimistábbnak számító Pénzügykutató is 2,3-es GDP-növekedéssel kalkulált 2011-re.

Az Origo értesülése szerint 1,8 százalékra módosítják a növekedési prognózist. Utóbbi számokat az első negyedévi folyamatok még alá is támasztották, habár a növekedés szerkezete már akkor is eltért a várttól. Sokkal óvatosabbnak bizonyult a lakosság, mint bármikor korábban, így még növekvő reáljövedelmek mellett sem indult meg a költekezés. Sőt, a kiskereskedelem még mindig zsugorodó trendet mutat, a legutóbbi havi adatok szerint is csak stagnálás volt.

Bár a második negyedéves részletes GDP-adat csak holnap jelenik meg, a havi ágazati statisztikák alapján valószínű, hogy a fogyasztás tovább szűkült. Ezzel pedig minden bizonnyal tarthatatlanná válnak a 1,5-2 százalékos fogyasztásbővülést jelző prognózisok. A legjobb esetben is csak stagnálás, vagy akár további visszaesés is lehet az idén.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

GDP gazdaságinövekedés NGM prognózis
Kapcsolódó cikkek