Magyar gazdaság

Bajba kerülhet a négy nagy könyvvizsgáló

Érzékenyen érintheti a négy nagy könyvvizsgáló céget az Európai Unióból kiszivárgott szabályozási tervezet. Ha igaznak bizonyul a dokumentum, akkor szét kellene választaniuk a tanácsadói tevékenységet az auditoritól.

Ezzel pedig árbevételük jelentős hányadáról kellene lemondaniuk. Az egész könyvvizsgálói piacot alapjaiban mozgatná meg egy ilyen lépés, főleg, hogy magát az audit tevékenységet is megrendszabályozná Michel Barnier, az EU belső piaci biztosa. Előírnák például a könyvvizsgálók minimum kilencévenként történő lecserélését, illetve egymilliárd eurós mérlegfőösszeg felett két független könyvvizsgáló alkalmazását. Utóbbi a magyar nagyvállalatokat is érintené, amelyek zömmel szintén a négy nagy valamelyikét alkalmazzák.

Az ősz végére várható fehér könyv megjelenéséig a szakma nem reagál a lehetséges változásokra – tudtuk meg a hazai szereplőktől. Nagy óvatosságra van azonban szükség a szabályozás átalakításakor, mert a kisebb szereplők szempontjából könnyen visszafelé sülhet el a szigorítás.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

könyvvizsgáló audit
Kapcsolódó cikkek