Magyar gazdaság

Kérdéses mentés - Szinte mindent lenyomhatnak Merkel torkán

Kétségek merülnek fel az euró-mentőcsomag elfogadása kapcsán. Az erről szóló törvénytervezetről tartott próbaszavazásnál a két német kormányzó párt, a CDU-CSU frakcióülésén 12-en nemmel szavaztak, heten pedig tartózkodtak a voksolástól - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A próbaszavazás eredménye szerint a német kormánypártok sorában tizennégyen szavaztak nemmel, heten pedig tartózkodtak az eurózóna megmentését szolgáló törvénycsomag próbaszavazásakor. Ezzel bizonytalanná vált Angela Merkel kormányának többsége a Bundestagban szeptember végén tartandó szavazáskor.

A helyzet a Financial Times Deutschland szerint ütőkártyát ad az ellenzék kezében, hiszen rajtuk múlik, hogy megerősítik-e az ingatag koalíciót és ezzel megnyitják-e az utat az eurózóna mentését szolgáló törvények elfogadása felé. Andrea Nahles, az SPD főtitkára mindenesetre már jelezte: nem írnak alá biankó csekket a kabinet támogatásáról. A szociáldemokraták uniós pénzügyi tranzakciós bevezetését és szigorúbb takarékossági intézkedéseket várnak a bajba jutott eurózóna tagországoktól az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) létrehozásáért cserébe.

Merkel mindenesetre a hivatalos nyilatkozatok szerint reménykedik, mivel az eddigi, segélycsomagokkal kapcsolatos voksolások során is körülbelül tíz ellenszavazat volt, ami aztán a végszavazásnál mindig ötre apadt. A lap ezért valószínűsíti, hogy a nehézségek ellenére is átmegy a német parlamenten a mentőterv.

Berlin már elfogadta, hogy a bajba került tagországok megsegítésére felállított alapban az eddigi 123 milliárd euróról 211 milliárd euróra emeli a részét. Az EFSF működésére vonatkozó szabályok kapcsán feszültség alakult ki a döntéshozók körében, de a CDU és az FDP költségvetési szakértői kompromisszumot dolgoztak ki. Eszerint a kormány korábbi elképzeléseivel ellentétben az EFSF-et alárendelik a Bundestagnak, a német parlament alsóházának minden esetben jóvá kell hagynia, ha egy tagállam igényt nyújt be az alapban található összegekre. A későbbiekben az alapon végrehajtott változásokat a költségvetési bizottságnak kell jóváhagynia.

Németország CSU SPD mentőcsomag koalíció eurómentés CDU Merkel
Kapcsolódó cikkek