Magyar gazdaság

Kicsiben már működik a közmunka

Kisebb méretekben már működőképesnek látszanak egyes közmunka-mintaprogramok. A közmunka új rendszerének főpróbájaként felfogható kezdeményezések után jövőre többszázezres létszámban folytatnák a programot. Szakértők szerint azonban, ami kicsiben működik, nagyban már nem biztos, hogy fog.

A Start mintaprogram augusztus 29-én indult, hét megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) 761 ember kezdte meg a munkát a Belügyminisztérium sajtóosztályának közleménye szerint. A kormányzati elképzelések szerint a mintaprogramok tapasztalatai alapján indítanák el jövőre nagyobb méretekben is a új rendszerét. Ennek célja – ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamenti felszólalásában is kifejtette –, hogy legkevesebb 300 ezer embert visszavezessenek a munka világába.

A közfoglalkoztatás rendszerének új eleme, a Start munkaprogram hét projektből áll, ezeken belül többek között mezőgazdasági munka, belvízelvezetés, földutak rendbetétele, a közúthálózat javítása, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, illetve újak kialakításának megelőzése a feladat. Ezen feladatok megoldása – különösen a mezőgazdasághoz kapcsolódó belvízelvezetés – valóban régóta esedékes, és a különböző kormányok által többször megígért célkitűzés. A mezőgazdasági károkat nagymértékben enyhítő, megfelelő öntözési rendszer kiépítése során pedig még az ágazat termelékenységét növelni képes munka valóban könnyebben megoldhatónak tűnik az állami irányítás mellett, mint piaci alapon.

A kezdeményezés kritikusai szerint a legfőbb gond a közmunkával az, hogy nem garantálja semmi, valóban piacképes termékeket, vagy szolgáltatásokat állítanak elő, nem javítja a résztvevők képességeit, és komoly költségeket emészt fel.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

közmunka Start foglalkoztatás mintaprogram
Kapcsolódó cikkek