Magyar gazdaság

Mankó nélkül nem megy

Kevés konkrétum ismerhető meg a jövő évi minimálbért kísérő adórendszeri változásokkal kapcsolatban, ám valószínű, hogy az emelés hatását valamilyen, a munkaadóknak juttatott adó- vagy járulékkedvezménnyel ellensúlyozza majd az állam. Kérdés, hogy a magasabb keresetűek átmeneti hozzájárulása erre elég lesz-e.

Valóban 92 ezer forintos szükséges ahhoz, hogy ne csökkenjen az adható legkisebb jövedelmet kapók nettó keresete. Lapunk számítása szerint ugyanis míg idén a 78 ezer forintos minimálbér 60 600 forint nettót „ér”, addig jövőre a 92 ezer forintos bruttó havi jövedelemnek lesz nagyjából ugyanennyi, egészen pontosan 60 260 forint a nettója. Összehasonlításképpen: a 78 ezer forintos bruttó jövőre már csak 51 090 forintos nettót jelent.

„A minimálbér és a garantált bérminimum emelésének tervezett szintje kifejezetten nagymértékű. Ennek elviseléséhez olyan kompenzációs rendszer, mankó szükséges, amely érdemben tudja segíteni a vállalkozásokat abban, hogy a meglévő munkahelyeket megőrizzék” – nyilatkozta lapunknak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint „a GDP-bővülés várt 1,5 százalékos szintje mellett egy ilyen bérszintet nem lehetne önmagában bevezetni anélkül, hogy ez ne érintené hátrányosan a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt. Kompenzáció nélkül ez a bérszint kifizethetetlen” – szögezte le a főtitkár. Dávid hozzátette: konkrétumokról nem tud beszámolni, ám a Nemzetgazdasági Minisztériumban lezajlott szerdai egyeztetés során a tárca képviselői megerősítették: dolgozik a kormányzat egy olyan technikai megoldás megalkotásán, amely révén nem lenne kontraproduktív az emelés ezen szintje.

Kérdés azonban az, hogy ez a kompenzáció milyen formában lenne elérhető. Nyílt bértámogatást az szabályai nem tesznek lehetővé, így valószínűleg valamilyen adó- vagy járulékkedvezmény formájában támogatnák majd a vállalkozásokat. Ennek fedezetéül a havi 202 ezer forint bruttó kereset felett alkalmazandó külön hozzájárulás szolgálna. Ennek mértékéről szintén nem árult el még részleteket a kormányzat, ám Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke egy keddi tévényilatkozatában utalt rá: valószínűleg ez a – csak a jövő évre tervezett – hozzájárulás a szuperbruttó kivezetésének hatására jelentkező keresetnövekménynél kisebb lesz, vagyis az idei keresetükhöz képest a magasabb jövedelműek is jobban járnának majd.

A 2012-re kitűzött adómódosítások két irányból érintik a béreket: egyfelől, a szuperbruttó (vagyis az adóalap 1,27-szeres szorzójának) kivezetése mindenkinél növeli a nettó keresetet. Másfelől azonban az adójóváírás megszüntetése mindazoknál súlyos, akár havi 12 100 forintos veszteséget is okozhat, akiknek idén még jár ez a támogatás. (A 12 100 forint az adójóváírás idei havi maximuma.) Márpedig idén az jóváírása egészen 250 ezer forint feletti bruttó jövedelemig jár, vagyis az adózók nagy részét valamennyire érinti ennek kivezetése. Jól mutatja e lépés jelentőségét, hogy a büdzsé az idén 480 milliárd forintot fordít a személyi jövedelemadó (szja) jóváírására, igaz, a szuperbruttó adóalap kivezetésével szintén százmilliárdos nagyságrenddel csökkennek az szja-bevételek.

Összességében a jövőre esedékes változások a 213 ezer forintnál többet keresőket, köztük is a két gyermekkel rendelkezőket érintik előnyösen. Mindemellett havi háromszázezer forintos bruttó jövedelem mellett már jó tízezer forintos nettó javulást eredményeznek a korábban bejelentett kormányzati lépések.

Varga: sokféle megállapodásra vagyunk nyitottak

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának még nincs egyeztetett álláspontja a kérdésben, ám véleményem szerint az ilyen kérdéseket a kormánynak nem az általa kiválasztottakkal folytatott látszategyeztetés során kellene eldönteni – nyilatkozta lapunknak Varga László. Az érdekvédelmi konföderáció elnöke hozzátette: a közszolgálatban már a jelenlegi minimálbér is komoly bértorlódást okoz, a mostani tervezet viszont még kifejezettebb ebben a tekintetben. Még ezt is el tudnánk azonban fogadni abban az esetben, ha egy valódi tárgyaláson ésszerű kompromisszum születne.

Szijjártó: tovább az egykulcsos úton A kormánynak „esze ágában sincs” visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez – közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter kifejtette: jövőre a bruttó 202 ezer forint alatt keresők esetében kivezetik az adójóváírást és a félszuperbruttót is, efelett pedig a félszuperbruttó kivezetése két lépésben – 2012-ben, majd 2013-ban – történik meg. A 202 ezer forint alatt keresők egy részével előfordulhatna, hogy veszteséget szenvednének el, ám őket kompenzálni fogják, mégpedig abból a forrásból, ami a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának két lépcsőben történő kivezetéséből marad a rendszerben – ismertette.

-->

bér GDP szuperbruttó kompenzáció minimálbér
Kapcsolódó cikkek