Magyar gazdaság

Mégsem ördögtől való a PPP a kormány szerint

Amikor egy ország finanszírozási forrásai szűkösek, a köz- és a magán-szféra együttműködésén alapuló PPP-modell rövid távon segíthet a szükséges projektek megvalósításában és többletforrások fellelésében, hosszú távon azonban túlzott költségekkel járhat.

 Így jellemezte a konstrukciót Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a lengyelországi Sopotban, az uniós közlekedési miniszterek informális találkozóján. „Magyarországon az így épült autópályák létesítése, fenntartása és üzemeltetése után fizetett rendelkezésre állási díjak a közel 0,4 százalékát teszik ki ” – indokolta a magyar kormány álláspontját Völner.

A találkozó résztvevői a magántőke mobilizálásának, a PPP-modell alkalmazásának megfelelő módjait keresték. A felvetést a 2014–20 közötti hétéves pénzügyi keret hamarosan kezdődő vitája teszi időszerűvé. A nemzeti és uniós források nem elegendők a szükséges infrastrukturális fejlesztések pénzügyi fedezetének előteremtéséhez.

A magyarországi PPP-tapasztalatok fő tanulsága: a kockázatok és az adófizetői előnyök megfelelő megosztása kulcstényező az életképes és fenntartható projektek létrehozása során – szögezte le Völner Pál. Emlékeztetett az idén februárban Magyarországon rendezett informális miniszteri találkozó egyik megállapítására is: az innovatív finanszírozási eszközök alkalmazása nem lehet sem rendszerszerű megoldás, sem az állami vagy az uniós finanszírozás általános alternatívája. Magyarország szükség esetén támogatja az esetleges EU-szintű adminisztrációs akadályok lebontását – tette hozzá.

Völner adófizető ppp beruházás finanszírozás
Kapcsolódó cikkek