Magyar gazdaság

Megszólalt a svájci jegybank vezére: Megvédjük a frankot!

A döntéshozók készek bevetni az minden olyan intézkedést, amely megvédi a minimális árfolyamcélt – mondta Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke.

„Megvédjük” az árfolyamcélt – jelentette ki Philipp Hildebrand Genfben. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy mekkora összegben hajlandó interveniálni. Hozzátette, az 1,2-es minimális árfolyam teljesen hiteles.

Az SNB a hónap elején állította fel az 1,2-es euró/frank árfolyamot, hogy elhárítsa a kockázatát, amelyet a túlzott frankerősödés okozott. Emlékezetes, az SNB bejelentése után az euró/frank 1,1-ről 1,2-re szakadt, és a frank/forint árfolyam 250-es szintről 230-ra csúszott le pillanatok alatt.

Thomas Jordan, a központi bank alelnöke szerdán azt mondta, a piac nagyon komolyan veszi a jegybank elkötelezettségét.

Hildebrand szerint a svájci gyengül a második félévben, és az árfolyamküszöb csökkentette a recesszió és a defláció kockázatát. A svájci fizetőeszköz „abszurd túlértékeltséget” mutatott – mondta az SNB elnöke. Úgy látja, az euróövezet költségvetési krízise jelenti a legnagyobb fenyegetettséget a globális gazdaságra.

Svájc gazdaságának hozzávetőlegesen felét adja az a valuta megerősödése pedig a gazdaság sebezhetősségét mutatja. A KOF Gazdaságkutató szerint a frank továbbra is túlértékelt.

Az SNB szerint az továbbra is alacsony marad, és 2013-ban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal még csökkenek is. A központi bank előrejelzése azt mutatja, az infláció 1 százalék lehet 2014-ben, amely még mindig elmarad a jegybank 2 százalékos céljától. Hildebrand hangsúlyozta, egyáltalán nincsenek inflációs kockázatok.

CHF Frank Svájc HUF árfolyam
Kapcsolódó cikkek