Magyar gazdaság

Merkel életbevágóan fontos szavazásra készül

Az adósságunió helyett stabilitási uniót sürgetett az euróövezeti országok számára a német kancellár. Angela Merkel a Német Iparszövetség (BDI) közgyűlésén kedden elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy Európának cselekvőképesebbé kell válnia.

A kancellár a legfontosabbnak az adósságválság megoldását nevezte, hozzáfűzve: mindehhez egyformán szükséges a szolidaritás, mint ahogy az is, hogy valamennyi ország elvégezze házi feladatát. A kancellár előtt Jeorjiósz Papandreu görög miniszterelnök szólalt fel a közgyűlésén, és az Athén által vállalt kötelezettségek teljesítését ígérve Görögország támogatására szólított fel.

Beszédében a német kancellár elismerően szólt a végrehajtott görög szerkezeti reformokról és kijelentette, hogy kormánya minden támogatást meg kíván adni Athénnak. Ebből kiindulva Merkel a kibővített euróövezeti támogatási alapról a hét közepére tervezett Bundestag-szavazást "életbevágóan fontosnak" nevezte.

Németország jóléte Európa jólététől függ - hangoztatta a német kancellár. Merkel a szolidaritást alapvető fontosságúnak nevezte, de hangsúlyozta, hogy valamennyi országnak saját háza táján kell rendet tartania. Megismételte azt a Nicolas Sarkozy francia államfővel együtt a közelmúltban előterjesztett javaslatot, hogy valamennyi euróövezeti tagország építse bele a költségvetési adósságféket az alkotmányba. Elégedetten nyugtázta, hogy a többi között Spanyolország és Portugália már vállalta ezt.

Sarkozy görög Merkel adósságfék Papandreu
Kapcsolódó cikkek