Magyar gazdaság

Nem vették észre a csalást - 7 milliárd dollárra perlik a Deloitte-ot

Egy miami bíróságon 7,6 milliárd dolláros kárigényt nyújtottak be a világ legnagyobb könyvvizsgálója, a Deloitte Touche Tohmatsu Ltd. ellen, azt állítva, hogy az auditor hozzájárul az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitelező összeomlásához.

A Taylor, Bean & Whitaker Mortgage Corp. (TBW) 2008-ban, a pénzügyi válság kezdetekor omlott össze és csődjéhez a TBW-t felügyelő tröszt és a cég egyik leánya szerint az auditáló Deloitte is hozzájárult. A könyvvizsgáló 2001 és 2008 között minden évben megfelelőnek minősítette a TBW pénzügyeit, ezért a pert indító két cég összesen 7,6 milliárd dollárt követel a konszerntől.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Lee Farkast, a TBW volt igazgatóját áprilisban harminc év börtönre ítélték, miután bebizonyosodott, hogy ő szervezte meg az amerikai történelem egyik legnagyobb banki csalását. A 2,9 milliárd dollár értékű csalás az egyik legnagyobb amerikai bank, a Colonial csődjéhez vezetett. Farkas egyrészt ide-oda mozgatta a pénzeket a Colonial számláin, másrészt olyan jelzáloghitelek adott el, amelyek nem léteztek, értéktelenek voltak vagy pedig már korábban értékesítették azokat.

A per egyik kezdeményezője, az Ocala Funding az iratokban azt állítja, hogy a Deloitte elfogadta a cég menedzsmentjének állításait, annak ellenére, hogy azok nyilvánvaló ellentmondásban álltak a Deloitte birtokában lévő dokumentumokkal.

A per időzítése érdekes, hiszen éppen ma szivárgott ki, hogy az EU jelentős szigorításokat tervez az auditorok működését illetően, azért, hogy felszámolja az összeférhetetlenséget az auditori és az adótanácsadói tevékenység között.

 

tbw Deloitte könyvvizsgáló per auditor
Kapcsolódó cikkek