Magyar gazdaság

A Moody’s a fő reménységre is lecsaphat

Az európai segélyalap növelésére vonatkozó javaslatok hatására Franciaország elveszítheti legjobb, AAA hitelminősítését – figyelmeztet a Moody’s.

Az ország tíz évre szóló kötvényei a mostani negyedévben a harmadik leggyengébb teljesítményt mutatják, mindjárt Görögország és Belgium után, mert a befektetők arra spekulálnak, hogy az európai pénzügyi stabilitási eszközt (EFSF) arra fogják először felhasználni, hogy állják a görög államcsőd anyagi következményeit.

Franciaországra nyomás nehezedik – közölte a Moody’s Investors Service, és a befektetők ma már rekordnak számító 105 bázisponttal többet kérnek a francia államkötvényekért, mint a mércének tekinthető német papírokért. Áprilisban a két ország kötvényei közötti hozamfelár-különbség még csak 29 bázispont volt. A Moody’s ezért a következő három hónapban ismételten vizsgálat alá vonja Franciaország AAA hitelminősítését - közölte a szervezet.

A Bloomberg idézte Bob McKee-t, a londoni Independent Strategy Ltd. vezető közgazdászát, aki szerint, ha Franciaország elveszítené hármas AAA státuszát, növelné a Németországra nehezedő nyomást. A francia államkötvények sérülékenysége mögött az áll, hogy az európai döntéshozók jelenleg már az olasz és spanyol kötvénypiac stabilizálásán gondolkoznak, miután továbbra sem találtak megoldást a Görögországból induló "adósságfertőzés" kezelésére. A szakértő szerint Franciaország esetleges leminősítése magának az EFSF-nek a top besorolását is veszélyeztetné.

A Bloomberg és a European Federation of Financial Analysts Societies által összeállított indexek szerint a francia kötvények hozama az idei első negyedben 2,85 százalékot vesztett. Franciaország 10 évre szóló hitelfelvételének költsége pedig a szeptember végi állapot szerint feljegyzett 2,6 százalékról mintegy 3,06 százalékra nőtt. A Bloomberg azt is megjegyzi, hogy a francia bankok kurzusa az utóbbi három napban zuhant, mégpedig a BNP Paribas-é több mint 12 százalékkal, a Société Générale-é pedig csaknem 14 százalékkal esett vissza.


 

besorolás Franciarország Moody's leminősítés AAA EFSF
Kapcsolódó cikkek