Magyar gazdaság

A német kormány fizetésképtelenségi eljárást dolgozott ki

Philipp Rösler német szövetségi gazdasági miniszter egyértelmű szabályokat sürgetett az euróövezet magasan eladósodott államainak rendezett fizetésképtelenségére vonatkozóan.

Sarokpontokat terjesztett elő egy úgy nevezett "rendezési eljárásra", amelyeknek az ESM állandó válságmechanizmusról szóló szerződésben is szerepelnie kellene. A javaslat lényege az adós ország szanálási programjának kombinálása a hitelezők részvételével, lehetőség szerint a két oldalon jelentkező vagyoni veszteségek tudomásul vételével, valamint az adós állam szuverenitási jogainak átmeneti korlátozásával.

"Egy ilyen struktúraváltási eljárásnak az a célja, hogy egy olyan ország, amely nem tud önmagán segíteni, visszaszerezhesse versenyképességét, és megerősödve kerüljön ki a struktúraváltási folyamatból" – olvasható abban a levélben, amelyet Rösler államtitkára, Stefan Kapferer írt Jörg Asmussan pénzügyi államtitkárnak, és amelynek szövege a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) rendelkezésére áll.

A javaslatban szerepel, hogy a gazdasági problémákkal küszködő országok csak rövid időre bújhatnának az euró mentőernyő alá. A megfogalmazás szerint itt nem csődről van szó, hanem arról, hogy az országok "fitté tételéről". Rösler nézete szerint nem elégséges a szerződéstervezetben szereplő és az ESM mentőcsomagon keresztül előirányzott átütemezési klauzulák bevezetése a tagállamok kölcsönszerződéseibe, a magánhitelezők részvételét is biztosítani kell.

Rösler tervei szerint az ESM szerződéstervezeténél szigorúbban meg kell határozni az esetleges fizetésképtelenség paramétereit. Ha megállapítják, hogy egy ország képtelen megbirkózni adósságaival, előre meghatározott fizetésképtelenségi eljárásnak kell indulnia, amit a miniszter szerint egy független szervezet, például egy Európai Valutaalap felügyelhetne. Az ESM keretében a hiteleket csak akkor folyósítanák a bajba került országoknak, ha a hitelezők megfelelőnek tartják az általuk kidolgozott költségvetés rendezési programot.
 
A szanálási program támogatására a rendezési eljárás megkezdésekor automatikusan meg kellene hosszabbítani az államadósságok futamidejét azért, hogy a finanszírozási igényt korlátozni lehessen. A tervekről a német kormány tagjai egyeztetnek a közeljövőben.

Németország ESM rösler fizetésképtelenség német
Kapcsolódó cikkek