Magyar gazdaság

FTD: Merkel maffiafilmbe illő ajánlatot tett

A Financial Times Deutschland kommentárja szerint eddig nem látott keménységgel tárgyaltak az uniós vezetőik a bankokat tömörítő IIF nemzetközi szervezettel a tegnapi csúcstalálkozón.

A lap megfogalmazása szerint az 50 százalékos adósságleírás volt az egyetlen javaslat, ami az asztalra került, Angela Merkel ajánlata mintha egy jó maffiafilmből érkezett volna – nem lehetett visszautasítani. A magánszektor látszólag önkéntes részvételét valójában kikényszerítette az EU, ez egyébként nem ismeretlen jelenség az IIF számára, a szervezet vezetője, Charles Dallara már átélt ilyet. Más kérdés, hogy a "haircut" nem feltétlenül győzi meg a befektetőket, hiszen a görög adósságpálya ettől még nem biztos, hogy tartható, az IMF és az EU számára pedig így is óriási költséggel jár Athén megmentése.

Júliusban a 2014-ig szóló második görög csomag költségét 109 milliárd euróban határozták meg a korábbi 130 milliárd euró után. A kormányfők biztosak abban, hogy Görögország adósságállománya a jelenlegi 165 százalékról 2020-ra 120 százalékra csökkenthető. Az elemzők kevésbé biztosak ebben, viszont a tegnap elfogadott csomag pozitív meglepetést is tartogat. Olaszország megígérte ugyanis, hogy adósságállományát 2014-ig 120-ról 113 százalékra mérsékli, és a nyugdíjkorhatárt lépcsőzetesen 67 évre csökkenti. Silvio Berlusconi ezzel olyan kötelezettségeket vállalt, amelyek teljesítése messze túlterjed a hivatali idején.

Berlusconi Olaszország Merkel EU EFSF IIF
Kapcsolódó cikkek