Magyar gazdaság

Hamarosan jöhet az újabb amerikai leminősítés

Meglehet, hogy a Fitch és a Moody’s még az idén ismét leminősíti az Egyesült Államokat – véli a Merrill Lynch amerikai befektetési bank.

Amióta a Standard and Poor’s augusztusban lejjebb vitte az Egyesült Államok hitelminősítését AAA-ról AA+ra, alapvetően semmi sem változott. A döntéshozók továbbra sem jutottak dűlőre a költségvetés kérdésében. A Merrill Lynch elemzője ezért november végén-december elején újabb amerikai leminősítésre számít – írja a Die Presse.

November 23-ig kell az amerikai kongresszus úgynevezett "szuperbizottságának" egy olyan megállapodást nyélbe ütnie, amellyel legalább 1,2 ezer milliárd dollárral csökkentenék az államadósságot. Ha nem jön létre megegyezés, ezt az összeget automatikus kiadáscsökkentésekkel takarítják meg. Ez viszont olyan forgatókönyv, amely a Merrill Lynch szerint rendkívül negatívan hathatna ki az amerikai gazdaságra. Ugyanebben a jelentésben a bank korrigálta az USA növekedéséra vonatkozó prognózisát: e szerint a Mertill Lynch 2012-re csak 1,8 százalékos, az azt követő évben pedig 1,4 százalékos növekedést jelez előre.

Hogy melyik szervezet lép előbb, az egyelőre nem világos: a Moody’s már közölte, hogy nem csak a bizottság novemberi döntését veszik tekintetbe, ugyanakkor negatívnak értékelik a kilátásokat, míg a Fitch egyelőre stabil kilátásokat jelez az Egyesült Államok tekintetében.

 

merill lynch Moody's leminősítés kilátások amerikai
Kapcsolódó cikkek