Magyar gazdaság

Jön a cégautó fizetés - Idén még így csökkenthető az összeg

A tervek szerint 2012 januárjától differenciáltan emelkedik a társaságok által fizetendő cégautóadó összege. Az új, kisebb teljesítményű gépkocsik esetében alacsonyabb lesz az adónövekmény, míg a régi nagy teljesítményű autóknál megtöbbszöröződnek a díjak.

Az összességében alacsony volumenű újautó-vásárlásokban a vállalati beszerzések domináltak, e gépjárműveknél pedig a korlátozásmentes magánhasználat kulcsa a cégautóadó megfizetése volt, mely néhány napon belül ismét esedékes. A jelenleg még negyedévente megfizetendő cégautóadó összege egy tétellel csökkenthető, a azon hónapokra eső részével, amelyben mindkét adókötelezettség fennállt – figyelmeztet az RSM DTM szakértője.
 
A cégautóadó - tételes lévén – idén még egyszerűen kalkulálható, hengerűrtartalomtól függően 7 ezer vagy 15 ezer forintos havi adóterhelést jelent az idei évben a társaságok számára, megfizetésével e gépjárműveknél korlátozásmentessé válik a magáncélú használat.

 A néhány napon belül, október 20-án esedékessé váló negyedéves cégautóadót az olyan - akár magyar rendszámú, akár külföldön üzembe helyezett - személygépkocsik után kell megfizetni, amelyek után a társaság költséget, ráfordítást vagy értékcsökkenési leírást számolt el.  „Érdemes odafigyelni arra, hogy a negyedévre fizetendő cégautóadóból idén még egyértelműen levonható az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó azokra a hónapokra, amelyben mindkét adókötelezettség fennállt. Mindennek csupán egyetlen feltétele van, hogy gépjárműadó fizetési kötelezettségének a társaság határidőben eleget tegyen. Abban az esetben, ha a két adó megfizetésének különböző a kötelezettje, a levonás nem érvényesíthető”- hívja fel a figyelmet Héhn Miklós, az RSM DTM Zrt. partnere.
 
A tervezett szabályozás szerint jövőre a 2012. január 1. napján a vállalat tulajdonában álló belföldi rendszámmal ellátott személygépkocsi után január 20.-ig előre meg kell megfizetni az éves cégautóadót. Az még nem látható egyértelműen, hogy ebben az esetben a gépjárműadót hogyan lehet levonni a cégautóadóból. Jelenleg a gépjárműadó évi kétszeri megfizetése megelőzi a cégautóadó befizetésének esedékességét, így könnyen eldönthető annak levonhatósága.

Amennyiben évközi autóbeszerzésről van szó, a társaságoknak a következő hónap 20. napjáig kell megfizetniük az adót, vagyis az is előfordulhat, hogy a gépjárműadó kivetés még nem esedékes a cégautóadó befizetés esedékességéig. A jövő évtől várhatóan december 20. lesz a bevallás benyújtásának esedékessége is, s a tervek szerint ezentúl csak egy bevallást kell majd elkészíteni. Feltételezhetően a bevallásban lesz rendezendő a gépjárműadó levonása, és az cégautóadó kötelezettség esetleges évközi megszűnése is. A magánszemélyek és a nem belföldi rendszámú autók esetében a cégautóadó fizetési határidő az év végére, december 20-ra tolódik.
 
 
A társasági adó alá tartózó vállalatok tulajdonában lévő gépjárművek kapcsán az államháztartás, vagy önkormányzat számára befizetett adók illetve a beszerzési, fenntartási, karbantartási, és üzemanyag-költségek, a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősülnek. A cégautóadó megfizetését követően a társas vállalkozásnak társasági adóalap növelési kötelezettsége sem keletkezik e költségek kapcsán, függetlenül attól, hogy a tulajdonában lévő cégautóval megvalósul-e a magáncélú használat, vagy sem.

 

 

adókötelezettség költségv RSM DTM cégautóadó adóhatóság határidő cégautó
Kapcsolódó cikkek