Magyar gazdaság

Most még elég a forró tea, de meddig? - Várhatnak a pénzükre a megyék

Heteket várhatnak még a legnagyobb bajban lévő önkormányzatok, hogy segítséget kapjanak az államtól – tudta meg a Világgazdaság. Közel 1200 település érzi úgy, hogy a végső fenntarthatóság határára került.

A Belügyminisztérium azt közölte lapunkkal: bár az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok szeptember elejéig pályázhattak támogatásra, még mindig több hétre lehet szükség, amíg döntés születik. A megyék közt kilencszázmillió forintot osztottak ki az elmúlt két hétben, a pénztelenség mégis akkora, hogy például Pest megye több iskolájában már tanítási szünetet kellett elrendelni, mivel a megye nem fizette az épületek fűtését.

Átköltöztetések, rövidített órák, ingyentea a büfében, tanulás kabátban, órák közben levezényelt testmozgás, hogy senki ne hűljön ki – ilyen áldatlan állapotok uralkodnak tizenöt Pest megyei iskolában is. Háromban pedig – Aszódon, Gödöllőn és Örkényben – inkább ki sem nyitott az épület, olyan elviselhetetlenek bent a körülmények a fűtés hiánya miatt. Mindez ráadásul októberben történik, amikor csak reggel van igazán hideg, azt elképzelni sem merik a helyiek, mi jöhet másfél-két hónappal később. Az önkormányzat május óta nem tudott fizetni a gázért. Hasonlóan rossz a helyzet a szentendrei könyvtárban, ahol szintén nincs már gázfűtés.

A kormány még a tavasszal ígért összesen 31 milliárd forintos támogatást a fizetésképtelenség szélére sodródott önkormányzatoknak. Ebből 11 milliárdot júliusban ki is osztottak, a továbbiakat pedig az év utolsó hónapjaira tervezték. A második ütemre szeptember 10-ig lehetett pályázni, a belügyi tárca pedig azt közölte lapunkkal: a magyar önkormányzatok több mint harmada, közel 1200 falu, város és megye vezetése kért gyorssegélyt. Kérdés, mennyire nevezhető ez gyorsnak – a BM szerint még mindig néhány hét kell, amíg utalhatnak.

A megyéknek az elmúlt két hétben 893 millió forintot osztottak ki. Itt is felmerül azonban a legnagyobb probléma, amelyre már a nyáron is sokan panaszkodtak: olyan sokan kértek segítséget, hogy elaprózódtak a támogatások. Pest megyének például 44 millió forint jutott, miközben az ottani büdzsé hiánya ennek több mint 180-szorosa, 8,1 milliárd forint. Az 1200 mostani pályázó szinte pontosan ugyanannyi, ahány helyről az első ütemben kértek támogatást, akkor volt olyan falu is, amelynek mindössze 41 ezer forint jutott.

Azonnali megoldást várnak a minisztertől

A KOrmány felkérte Pintér Sándor belügyminisztert, még ma oldja meg a Pest megyei iskolák helyzetét – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. Hozzátette: mindez állami fenntartás mellett nem fordulhatna elő. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig azt közölte, a megfelelő körülmények biztosítása az egyik fő indoka a közoktatási intézmények államosításának. Így az intézmények nem lennének kiszolgáltatva az egyes önkormányzatok pénzügyi állapotának – közölte a tárca. Az állami finanszírozásnál ugyanakkor a kormányhivatalok a szülők és a szakma megkérdezése nélkül dönthetnének az intézménybezárásokról.


-->

támogatás gáz fűtés önkormányzat iskola önhiki megye
Kapcsolódó cikkek