Magyar gazdaság

Putyin ellenfelei pánikolnak

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter lemondása sokkolta a nemzetközi befektetőket - írja a Die Presse hozzátéve: Kudrint a jobb befektetési légkör letéteményeseként tartották számon a piacok.

A Die Presse elemzésében emlékeztet arra: Kudrin volt az egyetlen, aki ellent tudott mondani Putyinnak, ő szögezte le, hogy a jövő évre tervezett 4 százalékos GDP-növekedés gyenge és a 3 százalékos plusz már stagnálásnak felel meg.

A személyének jelentőségét támasztja alá, hogy a befektetők kérésére Kudrin a VTB múlt heti közgyűlésén a kulisszák mögött találkozott a megjelenő vezetőkkel. Putyin pedig ugyanezen az eseményen hangsúlyozta, hogy a leváltott miniszter továbbra is a kabinet fontos tagja marad. A miniszterelnök egyébként itt a Kudrin által használt takarékossági retorikát alkalmazta.

Megfigyelők szerint a szakembert afféle jokerként tartja talonban Putyin, miközben elnökként való visszatérése a demokratizálódás folyamatának megtorpanását jelzi. "Az arab világban végbement forradalmak annyira megijesztették a kormányt, hogy azonnal növelte az állami kiadásokat, hogy megvásárolja a népet" – fogalmazott Szergej Gurijev professzor.

 

miniszterelnök demokratikus elnök Kudrin Putyin
Kapcsolódó cikkek