Magyar gazdaság

Tovább halogatják az uniós mentőöv nagyobbra fújását

A máltai törvényhozásban elhalasztották az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) bővítéséről szóló döntést.

A szavazást eredetileg szerdára tervezték, de csütörtökre virradó éjjel végül úgy döntöttek, hogy a következő hétfőre halasztják a voksolást, miután egy ellenzéki képviselő kifogásolta, hogy nem bocsátották a törvényhozók rendelkezésére a módosított javaslatot, amelyről szavazni kellett volna.

A késedelem ellenére biztosra vehető, hogy Málta elfogadja a támogatásra szoruló euróövezeti tagállamok megsegítésére hivatott EFSF bővítését. Ennek részeként Máltának 398 millió euró helyett 704 millió eurós kötelezettséget kell vállalnia, túlnyomórészt hitelgarancia formájában.

Az EFSF bővítését mind a 17 euróövezeti tagállam törvényhozásában el kell fogadtatni. Málta mellett Hollandiában és Szlovákiában van még hátra a parlamenti szavazás. A hágai törvényhozásban csütörtök este, Pozsonyban pedig a következő héten kedden szavaznak.

A 2010-ben létrehozott EFSF keretében az euróövezeti országok szükség esetén összesen 440 milliárd eurót mozgósíthatnak majd nehéz helyzetbe került tagjaik támogatására.

szavazás támogatás bővítés elhalaszt EFSF málta
Kapcsolódó cikkek