Magyar gazdaság

Uniós mentés: Ezermilliárdokkal dobálóznak

Az európai döntéshozók még mindig vitáznak arról, hogy mekkora legyen az euróövezetnek szánt segélycsomag mérete, és "teljesen hibásak" azok a jelentések, amelyek szerint megegyezés történt arról, hogy annak összegét megemeljék 2 trillió euróra - közölte egy bennfentes a Dow Jonesszal.

Az uniós vezetők a hétvégén találkoznak, miközben a sajtóban már megindult a találgatás arról, milyen mértékben növelhetik az európai mentőalap, az EFSF keretében rendelkezésre álló összeget. A Guardian úgy tudja, hogy az emelésről már megszületett a döntés, Soros György kalkulációja nyomán pedig elterjedt az a vélemény, hogy a jelenleg 440 milliárd euróra rúgó csomagot 2 ezer milliárd eurósra emelhetik.

Uniós diplomaták azonban a Dow Jonesnak nyilatkozva cáfolták az értesülést, mondván: egyelőre az emelésről sincs döntés, bár lehetséges, hogy a hétvégén megállapodásra jutnak, legkorábban pénteken érkezhet hivatalos hír az EFSF-ről. A kétezer milliárdos nagyságrendet egyesek leegyszerűsítőnek, mások egyenesen tévesnek minősítették.

Bár az ideiglenes európai mentőalapot (EFSF) valóban megerősítik, az intézmény nem fog a bankokéval megegyező jogköröket kapni, és nem finanszírozhatja magát ilyen minőségben az Európai Központi Bankon (EKB) keresztül – nyilatkozta a Handelsblattnak korábban Klaus Regling, az EFSF elnöke. Az EKB ugyanis – tette hozzá – nem állhatja az egyes tagállamok államháztartási hiányát.

Az EFSF felhasználható hitelkerete 440 milliárd euró, ennek egyelőre csupán tíz százaléka foglalt Regling szerint. Mint mondta, a fennmaradó kilencven százalékból jelentős összeg megy majd el Görögországra, de még így is marad elég forrás az alap új feladatainak ellátására, így például a bajban lévő euróövezeti tagok állampapírjainak vásárlására – ezen a piacon eddig az EKB interveniált

EKB mentőalap adósság EFSF bővít
Kapcsolódó cikkek