Magyar gazdaság

80 helyett 40 Tigris - Így karcsúsít Németország

Németországban 31 katonai bázist zárnak be, és további 90-nek legalább felére csökkentik a létszámát – döntött a kormány a múlt héten. A Bundeswehr 250 ezres létszámát pedig 185 ezerre kívánják csökkenteni.

A 2017-ig fokozatosan végrehajtandó karcsúsítás a 16-ból tíz tartományt érint, a legnagyobb mértékben Bajorországot, Schleswig-Holsteint és
a Saar-vidéket. A tervek szerint a katonai felső vezetést is karcsúsítják, s a honvédelmi tárca létszámát a jelenlegi 3000-ről 2000-re kívánják csökkenteni, valamint egyes részeit a korábbi nyugatnémet fővárosból, Bonnból Berlinbe költöztetik.

A laktanyabezárások nemcsak a hadsereget, de az adott környék gazdaságát is érintik, valamint több tízezer civil munkahelyet, ezért korábban heves tiltakozásokra lehetett számítani. A legfrissebb megnyilatkozások azonban azt mutatják, hogy Thomas de Maiziere védelmi miniszternek sikerült egy széles körben elfogadható reformot az asztalra tenni.
A német karcsúsítás érzékenyen érintheti az európai hadiipart is, különösen legjelentősebb képviselőjét, az EADS-t.

Egy kiszivárgott kormány-előterjesztés szerint ugyanis Németország mérsékelné a repülőgép- és harckocsibeszerzéseket is. Berlin a korábbi 177 helyett 140 Eurofighter Typhoon vadászgépet, 53 helyett 40 A400M típusú katonai szállítógépet és 80 helyett mindössze 40 Tigris harci helikoptert vásárolna.

katonaság létszám laktanya hadiipar eurofighterm tigris EADS
Kapcsolódó cikkek