Magyar gazdaság

Chikán: A kormány olyan dolgokat tervez, amik recessziót okozhatnak

A gazdaság fundamentumaival is kell törődni, amelyek jelenleg rettenetes állapotban vannak. Ekként reagált a költségvetési tanács elnöke által elmondottakra Chikán Attila egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója.

Szerinte "olyan dolgok folynak jelenleg a minisztériumokban, hogy ha azok megvalósulnak, akkor nem hogy nem lesz növekedés, de még további visszaesésre kell számolni".

"A multik hatása összességében pozitív Magyarországon" – állapította meg Chikán Attila a multinacionális vállalatok itteni hatásait elemezve a versenyre és a versenyképességre. Intézete kutatási eredményeit ismertetve annak a véleményének adott hangot, hogy a multik megjelenése alapvetően megváltoztatta a versenyviszonyokat Magyarországon, jelenlétük egyértelműen növeli a gazdaság hatékonyságát, s magasabb minőségi és hatékonysági elvárásokkal nagymértékben hozzájárulnak a kis- és középvállalkozások versenyképességének javításához is.

"Számos példa van versenynövelő és versenycsökkentő hatásra is, nincs egyértelmű trend" - jegyezte meg. "A multik szinte minden kilométerkőnél jelen vannak például a villamosenergia-iparban vagy a kiskereskedelemben - tette hozzá Chikán Attila. A hatásokat tekintve egyértelműen pozitívnak értékelte a know-how behozatalát és elterjesztését, a követelmények támasztását, a termelékenységi húzóhatást és a munkaerő képzettségi színvonalának növekedését. A tekintélyes közgazdász külön kiemelte a hatékonysági előnyt, ami gyakran tovagyűrűzik a hazai partnerekre is. Ugyanakkor a negatív hatások közé sorolta a hagyományos technológiák kiszorulását és a munkaerő-piaci következményeket.


 

chikán
Kapcsolódó cikkek