Magyar gazdaság

Csak a túlélésre elég az állami támogatás

Épp csak a túlélésre elég az a támogatás, amelyet az állam a legnagyobb bajban lévő önkormányzatoknak adott. Azok a polgármesterek sem maradéktalanul elégedettek, akiknek a városa a legtöbbet kapta. Elvonások nélkül nehéz megtartani a működőképességet.

„Lassan ott tartunk, hogy én finanszírozom a családi kasszából az önkormányzatot. Amikor megláttuk, mennyi önhiki-támogatást kapunk, tudomásul vettük és jót kacagtunk rajta.” Pajer Kristóf, Megyer polgármestere kommentálta így a település helyzetét lapunknak – a veszprém megyei kis falu kapta a legkevesebbet, mindössze 14000 forintot abból a gyorssegélyből, amelyet az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak adott a kormány. A település utolsó extra kiadására még márciusban került sor, amikor a polgármester vásárolt egy ecsetet.

Nem sokkal optimistábbak azoknak a városoknak a vezetői sem, ahova a legnagyobb állami támogatás érkezett. A lista első helyén Ózd áll, amely 120 millió forinthoz jutott most hozzá. Az összeget teljes egészében arra fordítják, hogy 600 millió alá vigyék a város hiányát – a terv ugyanis az, hogy az ez évre tervezett 827 millió után jövőre már az 500 milliós lélektani határ alá sikerüljön beférni. Fürjes Pál polgármester kérdésünkre úgy fogalmazott: nem elég a rendszerváltás rossz öröksége, az elmúlt évtized kötvényeiből és hiteleiből a város cégeit nem sikerült olcsóbb működésre késztetni, emellett pedig nem sokat érnek azzal, hogy valóban nagy összegeket költöttek a szépészetre.

A második legtöbbet, 115 milliót Komló kapta. Polics József, a város polgármestere arról beszélt lapunknak: ennyi támogatás semmiképp nem lesz elég, alig 20 százalékát kapták annak, amennyire pályáztak. A hitelállomány hárommilliárd fölötti, ebből 1,2 milliárd rövid lejáratú, fenyegető az adósságspirál. Komló megpróbálkozik támogatást kapni az idei utolsó önhikis pályázaton is, ha ez sikerül, csak akkor lesz biztos, hogy működőképes lesz az önkormányzat márciusig.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

adósság önkormányzat önhiki hitel
Kapcsolódó cikkek