Magyar gazdaság

Ezeken a jóslatokon rágódhat Matolcsy

Az utóbbi napokban több nagy londoni ház is jelentősen csökkentette a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket az euróövezeti adósságválság várható negatív hatásai miatt, és van olyan prognózis a Cityben - bár korántsem ez a konszenzus -, amely a magyar gazdaságban 2012 egészére is recessziót valószínűsít.

Ez utóbbi jóslat a Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - minap összeállított, 2012-re szóló térségi GDP-becslésében szerepel. A ház londoni közgazdászai 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos, Csehországban 0,7 százalékos növekedést várnak, Magyarországon ellenben - a csökkenő külső kereslet és a feszesebbé váló hazai költségvetési politika együttes hatásaként - 0,5 százalékos visszaesést jósolnak jövőre.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai minap kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

Az UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének minap összeállított átfogó prognózisa szerint a ház az általa eddig várt 1,0 százalék helyett most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben. Emiatt a cég londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is: Magyarországon például az eddig jósolt 1,5 százalék helyett szintén 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek 2012-re.

A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése a közép-európai és balti országcsoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét a bank eggyel korábbi, júliusi negyedéves prognózisában szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek. Magyarországnak az új EBRD-jelentés a jövő évre ugyancsak 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.

bankcsoport EBRD növekedés gazdaság recesszió elemző
Kapcsolódó cikkek