Magyar gazdaság

Óvónőkre cserélik a tanárokat - Elbocsátások számokban

Összesítve nem álláshelycsökkenés és iskolabezárás, hanem jelentÕs foglalkoztatási és intézményi szerkezetátalakítás lesz a közoktatásban – így foglalható össze az a 40 oldalas gazdasági háttéranyag, amely a köznevelési törvényhez készült, és amelyrÕl az fn24.hu számolt be.

Az adatok szerint a 16–18 éveseket oktatók járnak a legrosszabbul: a szakképzés háromévessé alakítása és a tankötelezettség leszállítása miatt 7200-an veszítik el állásukat 2015-ig. A tankötelezettséget érintÕ változtatás azt is jelenti a számítás szerint, hogy 70 ezer fiatal lesz majd, aki 16 évesen kihullik az iskolarendszerbÕl. Ennyi lesz a leépítés, ugyanakkor új álláslehetÕségek nyílnak: a felsÕ tagozatok összevonása, az egész napos iskola és az újrainduló falusi alsó tagozatok miatt az általános iskolákban 9300-zal több pedagógus kellhet.

Tornatanárból négyezer új álláshely lesz a mindennapos testnevelés bevezetése miatt, emellett a hároméves kortól kötelezÕ óvodáztatáshoz 4800 új óvópedagógusra is szükség lesz. Az átalakítások hatása miatt így az egyenleg plusz 11 ezer állás nyílhat a következÕ négy évben, de rontja az összképet, hogy a gyereklétszám csökkenése miatt ennél négyezerrel kevesebb tanár kell majd.

Ami az intézményhálózatot illeti: csaknem ezer településen indulhat újra az alsó tagozat egyenként legalább nyolc, összesen 20 ezer gyerekkel. Ezzel párhuzamosan viszont 633 helyen megszÛnik a felsÕ tagozat. Emiatt 2300 osztály, avagy 52 ezer gyerek járhat majd más helyszínre. Az egész napos iskola bevezetése a 310 ezer napközis diák mellé hozna még ugyanennyi gyereket, ezzel 82 százalékra teszi azoknak az arányát, akik délután négy óráig bennmaradnának az iskolában. A tanulmány szerint új óvodai férÕhelybÕl 39 ezer kellene 2014 szeptemberéig.

A tervezet szerint két tétel jelentene nagy terhet a büdzsének: tornatermek építésére kellene 2020-ig összesen 450 milliárdot fordítani, 2018-tól pedig az akkorra teljesen kiépülÕ pedagógusi életpályamodell vinne el évi 450 milliárdot. A számítások pontosságán ronthat, hogy 2012-re még 80350 forintos minimálbérrel kalkulál, pedig 92 ezer forint lesz.

óvőnő tanár férőhely tagozat óvópedagógus iskolarendszer
Kapcsolódó cikkek