Magyar gazdaság

"Polgármesterek nélkül nincs többség" - Fenyegetik a kormányt

Közel 500 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy az önkormányzatok feladatfinanszírozása hatékony lehessen – hangzott el a legnagyobb önkormányzati szövetségek közös sajtóreggelijén.

 Ahogy Schmidt JenÕ, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke fogalmazott: a polgármesterek értik, hogy a kormánynak spórolnia kell, de az önkormányzatok olyan kevésbÕl gazdálkodhatnak, hogy több helyen már az alapvetÕ feladatok ellátása van veszélyben. Ellentétes az európai folyamatokkal az, hogy centralizálnák a települések irányítását – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az új önkormányzati törvény tervezetérÕl. Semmilyen hatástanulmány nem készült a tervekrÕl – tette hozzá. Csak két pontban lehet egyetérteni: az egészségügy államosításában, ahol egységes rendszerben lehetne modernizálni. A másik a járások létrehozása, ám azt elÕbb elÕ kellene rendesen készíteni.

A közoktatás állami átvételét Gémesi elutasította, ám megfelelÕ kompromisszumnak tartja a Pokorni Zoltán nevéhez fÛzÕdÕ javaslatot, hogy ahol az önkormányzat vállalja az iskolafenntartást, ott vihesse tovább. Schmidt szerint nem mÛködÕképes az ötlet. A szövetségek vezetÕi bíznak a parlamentben ülÕ kormánypárti polgármesterekben, hogy részben felpuhíthatják a kormány javaslatát. Schmidt JenÕ, aki maga is fideszes, bár parlamenten kívüli, kérdésünkre azt mondta: jelezték a parlamenti polgármestereknek, hogy nélkülük a Fidesznek még a feles többsége sincs meg. Ám egyértelmÛ, hogy a frakciófegyelem nagyon erÕs – tette hozzá.

többség település polgármester Pokorni önkormányzat iskolafenntartás
Kapcsolódó cikkek