Magyar gazdaság

UBS: Befékez minket az EU, lecövekel a magyar gazdaság

Jövőre recesszióba süllyed az euróövezet, és ez a vártnál jóval lassabb növekedést okoz Közép-Kelet-Európában, így a magyar gazdaságban is - jósolták keddi, jelentősen rontott előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege átfogó új prognózisában közölte, hogy a súlyosbodó szuverén adósságválság miatt az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését.

A ház szerint a valutauniós valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

A UBS londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy az európai felzárkózó térség is a vártnál jóval gyengébben teljesít jövőre. A cég új előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2012-ben stagnálni fog a UBS közgazdászai által eddig valószínűsített 0,5 százalékos növekedés helyett.

A ház 1,0 százalékról 0,5 százalékra csökkentette a jövő évi cseh GDP-növekedésre adott prognózisát, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 2,9 százalék helyett 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-ben.

UBS 2012 növekekés prognózis recesszió
Kapcsolódó cikkek