Magyar gazdaság

Varsó: Köszönjük, egyelőre nem kérünk eurót

A lengyel kormánynak nincs olyan terve, hogy a következő négy évben Varsó csatlakozna az euróövezet előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerhez - közölte a lengyel pénzügyminiszter.

Jacek Rostowski a Gazeta Wyborcza című lapnak hangsúlyozta: "Nincs ilyen terv. Az euróövezetnek először meg kell erősítenie az eurót". Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg az október 9-én tartott választásokat, és ezzel a rendszerváltás óta az első olyan párt, amelyet újraválasztottak Lengyelországban. A kormány megbízatása 2015-ben jár le.

Lengyelország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Négy évvel később már arról beszéltek illetékesek, hogy Lengyelország 2012-ben az euróövezet tagja lesz. Ez a remény azonban szertefoszlott a globális pénzügyi válság miatt, Lengyelország ugyanis a romló feltételek miatt nem tudta teljesíteni a csatlakozáshoz szükséges előírásokat.

Varsó Lengyelország euró Európai Unió po válság
Kapcsolódó cikkek