Magyar gazdaság

Végre egy jó hír a magyar gazdaságról

Augusztusban jelentősen megélénkült a külkereskedelmi forgalom az előző kéthavi stagnálás után: az export euróban 13,0 százalékkal, az import 13,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg volumenben 10,9, illetve 8,4 százalékos volt a növekedés - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Mind a kivitel, mind a behozatal élénkülése elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek (villamos gépek, villamos készülékek és műszerek, általános rendeltetésű ipari gépek, energiafejlesztő gépek és berendezések, továbbá gumigyártmányok) kereskedelmének köszönhető, de az importban az energiahordozók is jelentős szerepet játszottak - közölte a KSH.

Az augusztusi exporttöbblet 501 millió euró volt, 56 millióval több, mint egy évvel azelőtt, és hajszálnyival - 9 millió euróval - meghaladta az október 10-én közölt előzetes adatot.

Az év első nyolc hónapjában az 16,0 százalékkal, az 14,2 százalékkal emelkedett euróban, aminek eredményeképp az exporttöbblet 4,71 milliárd euróra nőtt és 1,282 milliárddal volt több, mint az előző év azonos időszakában.

 

KSH készülék import export gép külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek