Magyar gazdaság

FT: Orbán problémája az, hogy az EU és az IMF sem bízik benne

Szeretni vagy utálni őt – mindkét táborban sok magyar található –, de egyszerűen tagadhatatlan, hogy Orbán Viktor szélsőséges egy figura – írja a Financial Times beyondbrics blogja.

Az FT felidézi, hogy 18 hónappal ezelőtt Orbán Viktor elküldte a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) – és Magyarország újonnan választott közép-jobb kormánya egyedi, saját márkájú gazdaságpolitikát csinált, amelynek célja a növekedés és a jólét megteremtése volt a nemzet számára.

Két hete azonban visszahívta az IMF-et (a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján jelent meg a közlemény, de mindannyian tudjuk, hogy ki egyezett bele). Péntek reggel a Kossuth Rádióban elmondta, Magyarország megegyezhet az IMF-fel egy napon belül, „miután elérjük céljainkat”.

„Feltehetően a miniszterelnök nem olvasta a pénteki FT-t”. Az IMF a lap értesülése szerint „standby agreement”-et (készenléti hitelmegállapodás) kötne Magyarországgal, annak minden feltételével. Az FT a tárgyalások elhúzódására számít amiatt, hogy Budapest ragaszkodni fog az unortodox gazdaságpolitikához.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland elemzője azt írta, az IMF világossá teszi, hogy a készenléti kemény feltételekhez kötött.
Továbbá számos közgazdász úgy látja, hogy a 2012-es költségvetés – amely 1,5 százalékos gazdasági növekedésre épül – számos kockázatot hordoz magában.

Igaz, hogy a kormány is elfogadja, hogy a 0,5 és 1 százalék között lehet, de ez még mindig túlzottan optimista Török Zoltán, a Raiffesien Bank közgazdásza szerint, aki 2 százalékos gazdasági visszaesésre számít jövőre.

A lap felidézi, hogy Orbán visszamenőleges válságadót vetett ki a múlt évben például a bankokra, a kiskereskedelmi vállalatokra, a telekommunikációs cégekre. Az IMF azonban nagyon kemény irányelvekhez ragaszkodhat.

Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi vezére egy konferencián a múlt csütörtökön Budapesten azt mondta, az IMF kérheti a különadók kivezetését, a végtörlesztés leállítását, és többek között a kiadások csökkentését. Hasonlóan látja Róna Péter, aki 2008-ban a magyar tárgyalódelegáció tanácsadója volt az EU-IMF tárgyalások kapcsán. Róna 2,5 százalékos gazdasági visszaesést vár 2012-re.

Az IMF és az EU is a különadók, valamint a devizahitelek végtörlesztésének megszüntetését kérheti – mondta a közgazdász. Megjegyezte, az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezte ki a demokratikus intézmények erodálása miatt. „Éppen ezért várható, hogy az IMF a Költségvetési Tanács helyreállítását kéri majd” – vélekedett.
Sajnos Orbánnak az igazi problémája az, hogy az IMF és az EU sem bízik benne – tette hozzá.

különadó IMF Orbán Viktor EU végtörlesztés Róna Péter Mellár Tamás
Kapcsolódó cikkek