Magyar gazdaság

Hiánycsökkentés újra nyugdíjkasszákból

Továbbra is az államhoz irányítanák át a magánnyugdíjpénztárakba küldött járulékokat, ezzel betömve a költségvetés réseinek egy részét. Matolcsy György emellett bejelentette: emelik a dohány adóját, és hozzányúlnak a tartalékokhoz is.

„Valahol valami megjelenik a gazdaságban” – válaszolta Matolcsy György, amikor arról kérdezték, milyen hatásokat vár a kormány új lépéseitől. A csütörtökön bejelentett lépéssorozat nem olyan homályos, mint a nemzetgazdasági miniszter válasza, az ellenben továbbra sem egyértelmű, hogy tartható-e az a spórolási terv, amellyel a kormány számol. A szám, amely a következő hetek egyik legfontosabb kulcsszava lehet, a 320 milliárd – ennyi forintot kell valahol találni a 2012-es költségvetésben.

A költségvetés tervezésekor, amely a szerdai, Sopronba kihelyezett kormányülés egyik legfontosabb témája volt, a kormány feladta azokat az egyre irreálisabbnak tűnő elképzeléseit, amelyek alapján a büdzsé eredeti tervezésekor számoltak. Arra már a kezdetektől sokan figyelmeztettek, hogy hiba volna 268,5 forintos euróárfolyammal kalkulálni a költségvetésben, a legtöbb elemző a 300-at ajánlotta a kormány figyelmébe. Végül majdnem ez vált valóra, de a lélektani határ alatt maradtak: 299 forintos árfolyamra tervezik át a költségvetést, figyelembe véve az elmúlt hónapok változásait.

Távol állt a valóságtól az a 1,5 százalékos növekedési terv is, amelyet a kabinet várt, ehelyett a német adatokra is figyelemmel 0,5 százalékos növekedéssel számolták újra a büdzsét. A két módosítás együttes hatása 320 milliárd forint. Matolcsy György tájékoztatása szerint ennek a résnek a betöméséhez 200 milliárd forintot az Országvédelmi Alapból használhatnak fel, vagyis a hét elején hangoztatott ígéretekkel ellentétben mégis felhasználják a tartalék jelentős részét. A fennmaradó 120 milliárd három intézkedéscsoportból származik.

A magánpénztári rendszerben maradó tagok a munkavállalói nyugdíjjárulékukat az állami kasszába fizetik 2012-ben is. A gazdasági tárca ettől a lépéstől 48 milliárd forintot vár a jövő évre. Matolcsy még azt is hozzátette, hogy várhatóan azt is meg kell majd vizsgálni, 2013-ra nem érdemes-e meghosszabbítani ennek a döntésnek az érvényességét. A magán-nyugdíjpénztári tagságát megtartó mintegy 100 ezer ember járulékait most is átirányítják – a kormány tavaly még azt ígérte, hogy 2010 novemberétől csak 14 hónapon keresztül lesz ez így, 2012 első napjától minden magánnyugdíjpénztárba befizetett összeg az eredeti rendeltetési helyére kerül.

Sőt, néhány órával azután, hogy Matolcsy bejelentette az ideiglenes átirányítás meghoszszabbítását, a parlament költségvetési bizottsága módosító javaslatot nyújtott be: ők teljesen megszüntetnék a magánpénztári nyugdíjakat. A pénzügyi stabilitási törvényhez beadott javaslat úgy fogalmaz: természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A törvény többi szakaszából pedig következetesen kivennék a „tagdíj” szót.
A többi kiigazító lépés pontos módja egyelőre kérdéses.

Matolcsy elmondta, hogy 52 milliárdos költségvetési fejezeti tartalékolást írtak elő a minisztériumok számára. Ezt elvileg a 2012-es költségvetésbe is be kellene írni, ezt megnehezíti, hogy jövő hétfőn már a zárószavazás következik a büdzséről. A miniszter megerősítette azt a korábbi kormányzati ígéretet, hogy a költségvetés fő számaihoz már nem nyúlnak hozzá a végszavazás előtt, vagyis már csak az egyes minisztériumok dönthetnek saját kereteiken belül a spórolásról. Erre négy napjuk maradt, bár végső esetben még a december 23-ra tervezett ülésen is bele lehet nyúlni a büdzsé szövegébe.

További megtakarítást jelentene az, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját megemelik. Ettől a Nemzetgazdasági Minisztérium azt várja, hogy 20 milliárd forintot hozzon az államkasszának. Arra a kérdésre azonban Matolcsy György nem adott konkrét választ a sajtótájékoztatóján, hogy ez hány százalékos adóemelést jelentene pontosan.

Ismét vissza lehetne lépni

Felül kell vizsgálni a magánpénztári rendszer szabályait – mondta Matolcsy. Azok, akik nem szüntették meg a magán-nyugdíjpénztári tagságukat az előző télen, most rosszabbul járhatnak, mivel elvileg csak ez év január 31-ig volt lehetőségük átlépni az állami nyugdíjkasszába. A miniszter azt ígérte, felülvizsgálják a szabályt, és lehet, hogy újra megengednék a váltást. Ha ez megtörténne, még nagyobb lenne az állam nyeresége, becslések szerint 220 milliárd forintnyi lehet az az összeg, amely még a magánnyugdíjpénztárakban van.

Megdöbbenéssel értesült a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség arról a kormányzati szándékról, hogy 2012. január 1-jétől továbbra is elterelik a maradó pénztártagok befizetéseit – reagált a szövetség közleményben. Ez a lépés, azon túl, hogy jogszerűsége vitatható, a magánpénztári szektor végét jelentheti – fogalmaztak. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.


Világgazdaság - Sztojcsev Iván Ismét vissza lehetne lépni Felül kell vizsgálni a magánpénztári rendszer szabályait – mondta Matolcsy. Azok, akik nem szüntették meg a magán-nyugdíjpénztári tagságukat az előző télen, most rosszabbul járhatnak, mivel elvileg csak ez év január 31-ig volt lehetőségük átlépni az állami nyugdíjkasszába. A miniszter azt ígérte, felülvizsgálják a szabályt, és lehet, hogy újra megengednék a váltást. Ha ez megtörténne, még nagyobb lenne az állam nyeresége, becslések szerint 220 milliárd forintnyi lehet az az összeg, amely még a magánnyugdíjpénztárakban van.

Megdöbbenéssel értesült a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség arról a kormányzati szándékról, hogy 2012. január 1-jétől továbbra is elterelik a maradó pénztártagok befizetéseit – reagált a szövetség közleményben. Ez a lépés, azon túl, hogy jogszerűsége vitatható, a magánpénztári szektor végét jelentheti – fogalmaztak. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben. Orbán: Ösztönözni kell a hitelezést A kormány növekedési terv elkészítését határozta el, és ösztönözni akarja a hitelezést – mondta Orbán Viktor a Kisalföldnek adott interjújában. Hozzátette azt is: a kormány úgy határozott, hogy megpróbálják felgyorsítani az európai uniós források odaítélését és kihelyezését. -->

nyugdíjkassza megszorítás megtakarítás árfolyam
Kapcsolódó cikkek