Magyar gazdaság

Orbán: Már holnap egyeztetek Matolcsyval a költségvetésről

A brüsszeli EU-csúcson a 17-ek között létrejövő fiskális megállapodás olyan „súlyos dolgokat” tartalmaz, amely „véleményem szerint mély és súlyos nemzeti szuverenitási dolgokat” érintenek, mondta Orbán Viktor miniszterelnök ma délután Brüsszelben.

Hozzátette: nem léphetünk be semmilyen „átgondolatlan rendszerbe”, Magyarországnak „nincs oka rohanni”. Ezzel arra utalt, hogy Magyarország meg kívánja várni, amíg kikristályosodik az új paktum végleges formája, és csak azután kíván dönteni a továbbiakról. Megismételte, hogy a magyar parlamentnek kell határoznia a csatlakozás kérdésében.

Szerinte „néhány illúzióval le kell számolnunk”, például azzal hogy „Európa egysebességes jármű”.  Utalt arra, hogy az euróövezet létrehozásával már eddig sem volt az, „a szakadás nem most keletkezett”. A szakadásnak most a tudomásulvétele történt meg, jegyezte meg.
 
Hozzátette: a magyar parlamentnek fel kell tennie magának alapkérdéseket, például azt, akarjuk-e, hogy Brüsszellel kell előzetesen jóváhagyatni a nemzeti költségvetéseket. „Ezek az állami önállóság jogi kérdései”, figyelmeztetett.     
 

Jelentősen újra kell tervezni a magyar 2012-es költségvetést az eurózóna növekedési kilátásainak jelentős romlása miatt, mondta Orbán Viktor. Szerinte már holnap egyeztetni fog erről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. Elismerte, hogy az eddigi növekedési tervek nem tarthatók. Az első félév nagyon nehéz lesz az eurózónában, tette hozzá. 

paktum önállóság eu szerződés
Kapcsolódó cikkek