Magyar gazdaság

Bajnai: Most egy erőszakos, de gyenge Magyarországot lát a világ

Magyarország olyan helyzetben van, amellyel 15-20 évre szakadhat le attól a fejlődési pályától, amelyet az ország képes lenne befutni –így fogalmazott Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában. Hozzátette, mint Magyarország egykori miniszterelnökének most kötelessége megszólalni. Úgy véli, a gazdaság az államcsőd szélén van, a társadalomban a szegények ellen folyik a harc, Magyarország hajója elindult a nyugati parttól vissza a keleti felé. Bajnai Gordon hozzátette, a most kormányzó erőnek nagyon világos, tudatos, jól végiggondolt terve volt, hogy módszeresen haladva törje el csigolyánként a magyar demokrácia gerincét, és ürítse ki az intézményeinket. Továbbra is abban látja a leggyorsabb megoldást, ha a Fideszen belül történne változás hibás lépéseinek kijavításával. Saját szerepéről, mint fogalmazott nem gondolkodott, azt a következő választások előtti időszakban dönti el.

A műsorban elmondta, egyszer volt olyan helyzetben, amikor úgy érezte veszélyben a haza, és dönteni kell, de ez egy pokoli döntés volt. Annak idején (Gyurcsány Ferenc távozásakor) ott volt egy hetes körkérdés sorozat végén, aki dönthet, hogy mentsük meg a helyzetet. Most jó eséllyel más lesz ott. Hozzátette: ezt a kérdést akkor kell eldönteni, amikor a következő választások időpontja látható és akkor azoknak a pártoknak, akik elindulnak, közösen kell találni egy közös miniszterelnökjelöltet, majd akkor azt kell kiválasztani, akinek a legnagyobb esélye van. Azt a jelöltet szeretné támogatni, akinek erre esélye van. Ráadásul a személyes döntése sem született meg.

Mint fogalmazott, lehet olyan helyzet, hogy az ember erre mégegyszer vállalkozik. Most nem hozta meg ezt a döntést ez egy nagy új személyesen meghozandó döntés lenne.

Bajnai Gordon beszél arról is, hogy nem könnyű a helyzete annak, aki válságban veszi át a kormányzást, mert olyan intézkedéseket kell cserébe végrehajtania egy év alatt, amik nagyon fájdalmasak, amiket máskor öt-tíz évig emészthet a politika véghezvinni pár hónap alatt.

Magyarország az elmúlt másfél évben fejest ugrott a rossz kormányzásba és minden tekintetben távolodik azoktól a céloktól, amit rendszerváltáskor kitűzött. A gazdaság az államcsőd szélén, a társadalomban a szegények ellen folyik a harc, Magyarország hajója elindult a nyugati parttól vissza a keleti felé.

A volt miniszterelnök úgy véli, a magyar hagyományosan szabadságszerető nép, aki szereti a maga sorsát a kezében tartani, aki szereti, ha igazat mondanak neki és utálja ha hazudnak neki, már ha rájön. Magyarországnak jó ideje a politika minden oldaláról, de különösen a kormányzati oldalról egy nagy hazugság világot épít fel. A realitás előtt lehet bezárni az ajtót és becsukni az ablakot, de akkor betöri az ablakot és úgy mászik be rajta – tette hozzá. Előbb utóbb szembesülni kell vele csak minél később annál fájdalmasabb.

A most kormányzó erőnek nagyon világos tudatos, nagyon jól végiggondolt terve volt, hogy módszeresen haladva törje el csigolyánként a magyar demokrácia gerincét, ürítse ki az intézményeinket.
Bajnai szerint nem elég csak helyreállítani a 2010 előtti viszonyokat. Az intézmények kiüresedése nem ekkor kezdődött, 2000 óta volt a magyar demokrácia a züllés pályáján. Olyan alkotmányra és olyan köztársaságra lesz szükségünk, ahol a pártfinanszírozás rendszere vagy a közmédia függetlensége sokkal erősebb garanciákkal bír.

Ha a most sérelmet elszenvedett oldalak és személyek és szervezetek bosszúállásban törik a fejüket, akkor egy lefelé haladó spirálban megyünk tovább, el vagyunk bizonytalanodva az alapvető nemzeti céljainkban, ezért is alakulhatott ki a mostani 2/3. Felelőssége ebben az elmúlt 10 év politikai rezsimjének is van. Vissza kell oda térni a következő választások után, hogy újraértelmezve alapvető nemzeti célokra vonatkozó közmegegyezést kell létrehozni, amelyből nem lehet kihagyni a jobboldali demokratikus meggyőződésű szavazókat sem.

A volt miniszterelnök úgy látja magyar társadalom nagy része belefáradt abba, hogy a pártok gyarmatosították ez életét. Új és új törésvonalakat hozott létre a társadalomban a jelenlegi kormány, ez egy tudatos politikai bázisépítés. Ez a társadalmat elfárasztotta, ez látszik azon, hogy 55 százalék nem tudja, hogy kire szavazna most. Elég volt, hogy a politika mindenhova beszüremkedett. Baráti kapcsolatokban, családokban, sportban. Ha ezt nem akarják tovább, ez ösztönzi majd az embereket, hogy megváltozzon körülöttük az élet, hagyják boldogulni őket.

A magyar választói kultúrában szociális kérdés ígéret licitté változott, ennek oka, hogy nagyon alacsony a foglalkoztatás, a munkanélküliek száma is nagyon nagy sok ember függ az állam támogatását. Ezt ismerte fel mindkét politikai erő, ez pedig fenntarthatatlan pályára terelte Magyarországot. Ez a politika nem folytatható és a választók immunrendszere is erősödik és belátják, hogy ez így nem tartható.

Végletesen rossz a kép a világban Magyarországról és ennek hosszan tartó hozadéka van. Nem a kormányt bántják, hanem azt mondják, hogy a magyarok ilyen kormányt választottak. Pl.: az Opera előtti tüntetés ezt enyhíti, a képek bejárják a világot és látják, hogy nem mindenkinek kell ez a kormány. Magyarország a saját érdekeivel ellentétes politikát folytat Európában. Elemi érdek lenne, hogy az unió fennmaradjon, most az segít, ha szabályozott rendszerben maradunk a nagyokkal, szövetséget kötve másokkal, a saját súlyunknál nagyobb eredményeket is el tudunk érni. Nem arról van szó, hogy a nemzeti érdekeinket nem kell képviselni, de csak akkor, ha erős megbízható szereplők vagyunk. Egy ilyen erős Magyarországot ígért a jelenlegi kormány, de most egy erőszakos, de gyenge Magyarországot lát a világ.

Bajnai Gordon választójog Orbán Viktor Magyarország gazdaság
Kapcsolódó cikkek