Magyar gazdaság

Bod Péter Ákos: Nagyon drasztikus tud lenni a kormány - videó

A bankbetétek körüli pánik irracionális, mert „a betéteket nem fogják befagyasztani” bár az a tény, hogy ezt bizonygatni kell, már mutatja, hogy egyfajta bizalomvesztés alakult ki a kormánnyal szemben, állítja Bod Péter Ákos.

Az MNB volt elnöke szerint ez az állapot a kormány olyan intézkedéseire vezethető vissza, mint a válságadók, a végtörlesztés vagy a magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos döntések, melyek azt mutatták az emberek számára, hogy a „kormány nagyon drasztikus lépések véghezvitelére is képes”.

Bod Péter Ákos szerint bár a bakbetétek körüli félelmek alaptalanok, a túlzott pénzkivitel „elérhet egy olyan makroarányt, amely nemzetgazdasági gondot okozhat”. Az IMF tárgyalások sikere rendkívül fontos Magyarország számára, „megállapodási kényszer van a kormányon”.

A tárgyalások folyamán a jegybanktörvény mellett a másik fontos pont hazánk számára, hogy ki lehet-e venni a túlzott deficiteljárás alól az országot, ugyanis ha nem jön létre az IMF-el a megállapodás, vagy ha a többletdeficit miatt büntetés lép életbe hazánkkal szemben, az nagyon rosszul érintené az országot.

Bod Péter Ákos IMF túlzott deficit MNB magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek