Magyar gazdaság

Nem lesznek kapósak a kirúgott közszolgák

Az adókedvezményt csak a minimálbér kétszereséig lehet érvényesíteni.

Jobb időkben vonzó lenne az elbocsátott közszolgák alkalmazásával járó adókedvezmény, ám a veszélye miatt többségük nem tud majd elhelyezkedni – vallják a munkáltatók és a szakszervezetk egyaránt.

Meghosszabbított határidőig, február 29-ig jelentkezhetnek a januárban felmentett kormánytisztviselők az újbóli elhelyezkedésüket elősegítő Karrier Híd Programra. A közszférában végrehajtott év eleji létszámcsökkentés összesen 6719 státuszt érintett, igaz, ebből 2440 betöltetlen volt. A Karrier Híd programba – amely a létszámcsökkentéssel érintett foglalkoztatottak további elhelyezkedését segíti, elsősorban a verseny- és civil szféra irányába –, az indulása utáni első héten közel 200-an regisztráltak – közölte lapunkkal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya.


Az újbóli munkába állás ösztönzésére a leendő munkáltató számára a program szociális hozzájárulási adókedvezményt biztosít. Az adókedvezmény mértéke a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett, vagyis bruttó munkabérének a 13,5 százaléka, amelyet legfeljebb a kétszereséig, vagyis bruttó 186 ezer forintig érvényesíthet.

További részletek a mai Világgazdaságban

Braunmüller Lajos-->

leépítések Karrier Híd program elbocsátások munkaerőpiac közszféra
Kapcsolódó cikkek