Magyar gazdaság

Nem volt egységes az MNB a kamatdöntésen

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának rövidített jegyzőkönyvéből kiderül, hogy 5 tanácstag szavazott 50 bázispontos kamatemelésre, míg 2 tag csupán 25 bázispontos emelésre szavazott, így emelkedett 7 százalékra a kamat a 6,5 százalékos szintről. Simor András elnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök 50 pontos emelésre szavaztak.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy Magyarország kockázati megítélésének romlása súlyos mérlegalkalmazkodásra kényszeríti a hazai gazdaság szereplőit. Egyes tanácstagok szerint a rendkívül magas hazai kockázati felár kialakulásában a globális pénzügyi környezet problémái mellett a hazai bankrendszert ért tőkesokk és a hosszú távú növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak is jelentős szerepet játszottak – áll a Monetáris Tanács rövidített jegyzőkönyvében.

Mások szerint elsősorban az eurózóna elhúzódó válsága okozta a magyar országkockázat megemelkedését. Több tag kiemelte, hogy a jövő évi költségvetési hiány tartását célzó kormányzati intézkedések ugyan fékezik a belföldi keresletet, azonban hozzájárulhatnak Magyarország kockázati megítélésének javulásához. Egyes tanácstagok szerint a költségvetési kiigazítás szerkezete a hosszabb távú növekedési kilátásokat rontja – derül ki a jegyzőkönyvből.

A Nemzetközi Valutaalappal történt kapcsolatfelvételt a Tanács tagjai egyöntetűen üdvözölték. A nemzetközi helyzetet elemezve a Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az európai adósságválság gyors megoldására nem lehet számítani.

A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy amennyiben a kockázati megítélés és az inflációs kilátások érdemben tovább romlanak, további kamatemelés válhat szükségessé – emelik ki.

MT infláció Monetáris Tanács MNB
Kapcsolódó cikkek