Magyar gazdaság

Obama "alkotmányellenesen" kinevezett embere máris csatát nyert

A Richard Cordray kinevezésével kapcsolatos viharok még el sem ültek, de a Politico szerint az új szövetségi fogyasztóvédelmi hatósági vezető máris csatát nyert az egyik legerősebb gazdasági lobbicsoport ellen.

Barack Obama azzal borzolta a kedélyeket, hogy január 4-én a Szenátussal való egyeztetés nélkül nevezte ki Richard Cordray-t a fogyasztóvédelmi hivatal élére. Tom Donohue, az amerikai kereskedelmi kamara vezérigazgatója alkotmányosan kérdésesnek nevezte Obama döntését, viszont a Politico szerint a kérdéses módszerrel kinevezető vezető annyiban már győzött, hogy a kamara egyelőre nem indít pert a kinevezés miatt.

Cordray egyébként első nyilvános szereplésén hangsúlyozta, hogy már kinevezése napján beszélt Donohue-val és azóta is rendszeresen tanácskoznak. A fogyasztóvédő egyúttal kijelentette, hogy nem csak a fogyasztókat, de a tisztességes cégeket is megvédik majd, a republikánusokat pedig minden szükséges információval ellátja azért, hogy átláthatóvá tegye az iroda működését.

A fogyasztóvédelmi iroda kapcsán egyébként régóta tart a vita a két párt között. A pénzügyi szektort átalakító Dodd-Frank jogszabály elfogadása óta a republikánusok azért lobbyznak, hogy a jelenlegi, erős elnökkel működő rendszer helyett az igazgatótanácsra bízzák az irányítást, amelyet pedig a Kongresszus közvetlenül felügyel. A republikánus szenátorok ennek jegyében megvétózták a régóta erős fogyasztóvédőként ismert Cordray jelölését a testület élére.

Obama viszont jogászai tanácsára több évtizedes gyakorlatot söpört félre azzal, hogy konstatálta: a szenátusi ülések szünetelnek és önhatalmúlag kinevezte a szakértőt a testület élére, komoly ellenállást szítva ezzel az üzleti körökben. Többek között a jelzálogbankárok szövetsége is azzal érvelt, hogy a Szenátus technikailag ülésezett a kinevezés idején és még ha ki is nevezhette Cordrayt Obama, az igazgató csak a Szenátus jóváhagyásával veheti át a testület vezetését. Az igazságügyi minisztérium jogi véleménye szerint a Szenátus megakadályozhatja az elnök egyéni döntését, amennyiben szünet nélkül ülésezik, azzal azonban nem vétózhat, hogy csak formálisan hív össze ülést.

Obama cordray kinevezés Szenátus fogyasztóvédelmi
Kapcsolódó cikkek