Magyar gazdaság

Távozik Járai a Költségvetési Tanács éléről?

Lapunk piaci forrásokból származó információi szerint felajánlotta lemondását a Költségvetési Tanács elnöki tisztéről Járai Zsigmond.

Járai és testülete az utóbbi időszakban több aggályt és kritikát is megfogalmazotta kormány politikájáról, például a költségvetéshez benyújtott tavalyi módosító javaslatokkal kapcsolatban. A tanács szerint például a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányítása csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat.

A Világgazdaság novemberi konferenciáján Járai arra hívta fel a figyelmet , hogy a gazdaságpolitikának sokkal kiszámíthatóbbnak kell ahhoz lennie, hogy a elindulására esély legyen. Az is régóta ismert, hogy Matolcsy György és Járai Zsigmond nem ápolnak egymással felhőtlen, baráti viszonyt.

A Költségvetési Tanács decemberben a jövő évi 0,5 százalékos növekedés elérését is kockázatosnak nevezte.

A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összeolvasztásának terve kapcsán elemzők nem tartották kizártnak, hogy Járai kerülhet az összevont intézmény élére. A Nomura elemzője, Peter Attard Montalto decemberben úgy vélekedett, az egyesített új intézmény élére esélyes jelölt lehet Járai Zsigmond, a jegybank jelenlegi elnöke pedig lemondhat az MNB-törvény életbe lépése után.

A Költségvetési Tanács a költségvetés készítésének folyamatát felügyelő független testület, amelynek jelenlegi tagjai Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke, (akit Schmitt Pál köztársasági elnök jelölt), Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András jegybankelnök.

A háromtagú Tanácsot a 2008 végén az Országgyűlés által elfogadott LXXV. törvény alapján hozták létre, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás része volt. A testület tagjait 2011 elején lecserélte a jobboldali kormány, jogkörét megkurtítottát, apparátusa pedig megszűnt.

Járai Zsigmond nem mondott le a Költségvetési Tanácsban betöltött funkciójáról - mondta Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának titkárságvezetője az MTI kérdésére. Hozzátette: "Járai Zsigmond egyben az Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnöke is, amely pozíciót szintén betölti."

KT Járai Költségvetési Tanács kormány távozik
Kapcsolódó cikkek