Magyar gazdaság

Világbank: Európának többet kell dolgoznia vagy rosszabbul él majd

Az európaiak azért dolgoznak, hogy megéljenek, ám túl keveset dolgoznak azért, hogy biztosíthassák a szociális jólétüket - figyelmeztetett a Világbank.

Az európaiak lényegesen kevesebbet dolgoznak, mint az Egyesült Államokb vagy Japán polgárai. Ennek az a következménye, hogy a munka termelékenysége az 1990-es évek közepe óta csökkent a vezető európai gazdaságokban, az Egyesült Államok és Japán gazdaságával összehasonlítva. A Világbank-jelentés szerzői Franciaország példáját hozták fel. 2000-ben a heti munkaidőt 39 óráról 35 óra csökkentették. E mögött az az érvelés húzódott meg, ha bizonyos számú munkaóra áll rendelkezésre, akkor jobb azt több munkavállalóra elosztani, így munkahelyeket lehet teremteni – írja a Die Presse.

 Ám a Világbank szerint a nem csökkent jelentősen, miközben a termelés nőtt. 1990 és 2000 között a termelő szektor kibocsájtása mind Franciaországban, mind  az Egyesült Államokban egyenként 4 százalékkal nőtt évente. 2000 és 2007 között pedig az éves növekedés az Egyesült Államokban már hat százalék volt, míg Franciaországban 3,3 százalékra csökkent. A Világbank kiemelte: miközben az amerikaiak azért éltek, hogy dolgozzanak, Európában ez fordítva volt: az amerikaiak a jólétüknek köszönhetően több árut és szolgáltatást vásárolnak, míg az európaiak több szabadidőt. A szervezet leszögezi: az európaiaknak választaniuk kell: többet dolgoznak, hogy megőrizzék a jólétet vagy hagyják, hogy csökkenjen az életszínvonaluk.

munka felmérés munkaidő produktivitás Világbank
Kapcsolódó cikkek