Magyar gazdaság

Brüsszel büntetni készül: Madrid trükközött a számokkal

A Reuters úgy tudja, hogy májusban szankciókat léptethetnek életbe az új spanyol kormánnyal szemben, mivel a kabinet késleltetni a megszorító intézkedések életbe léptetését.

A Reutersnek nyilatkozó informátor szerint a spanyol kormány a valósnál rosszabbnak tüntette fel a 2011-es deficit adatokat azért, hogy az idei évben elért eredményeket kedvezőbbnek állíthassa be. Emellett a vezető uniós diplomata közlése szerint a madridi kormány az elvárt megszorításokat sem hajtja végre a kellő ütemben, ezért veszélybe kerülhet a spanyol költségvetés hosszú távú stabilitása.

A diplomata megfogalmazása szerint bár nem ez a szándék, valószínű, hogy Olli Rehn monetáris biztos szankciókat javasol majd ezért a spanyol kormánnyal szemben. A várhatóan pénzbüntetés formájában végrehajtott intézkedése független attól a makrogazdasági jelentéstől, ami vélhetően szintén feltárja majd a spanyol büdzsé hiányosságait. Spanyolország ellen – a többi huszonkét tagállamhoz hasonlóan – túlzott deficit eljárás folyik, ugyanakkor a 2009 áprilisa óta tartó negatív megfigyelést most akár a 0,1 százalékára rúgó bírság is követheti.

Ha Brüsszel valóban büntet, az óriási csapást jelentene Mariano Rajoy miniszterelnöknek, akik tavaly éppen azzal kampányolt a szocialista kormány ellen, hogy kiemelte: a rossz politika miatt a GDP 8 százalékára emelkedett a deficit 2011-ben. Akkor az Európai Bizottság 6,6 százalékra becsülte a hiányt és bár nyugdíj- és tb-költségek valóban rárakódtak erre az összegre, a Rajoy által hangoztatott szám így is túlzónak tűnik. A Bizottság az informátorok szerint az Eurostatra vár, az uniós statisztikai hivatal február 23-án teszi közzé a hivatalos adatokat.

A spanyol kormány állítja, hogy idén 4,4 százalékra csökkenti a kormányt, de a jegybank által prognosztizált 1,5 százalékos GDP-csökkenés mellett ez aligha lesz könnyű.


 

spanyol deficit Spanyolország bírság rehn büntetés
Kapcsolódó cikkek