Magyar gazdaság

Elemző: Nagyrészt alaptalan és túlzó a Moody’s értékelése

Nagyrészt alaptalan és túlzó a Moody’s elemzése – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. A Moody’s Investors Service hétfő reggel közölte, Magyarország adósmegítélési szempontjából "negatív" fejlemény az uniós kohéziós juttatások részleges felfüggesztésének kilátásba helyezése.

Egyrészt, a kormánynak még 9 hónapja van arra, hogy lépéseket tegyen, és így ne függessze fel az EU a kohéziós pénzek folyósítását, másrészt a kormányzat már jelentett be intézkedéseket, amelyekkel csökken a költségvetési hiány - mondta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője, utalva a gyógyszerkassza csökkentésére, valamint a BKV támogatásának mérséklésére.

"A kohéziós alapok Magyarország által várt egyharmadának hiánya megnehezíti, hogy az ország megfeleljen annak a kihívásnak, hogy eleget tegyen a deficitre vonatkozó célkitűzéseknek és késlelteti a növekedéshez szükséges befektetéseket, és (ezért) a hitelminősítés szempontjából negatív" - írja a Moody’s heti jelentésében.

Suppan felvetette azt is, hogy mi alapján tud a bizottság a jövő évi költségvetésről véleményt mondani, és az alapján javasolni a kohéziós pénzek felfüggesztését, amikor a 2013-as büdzsé még nincs is törvénybe foglalva.

A TakarékBank elemzője emlékeztetett, az Európai Bizottság 3,25 százalékos deficitet jósol jövőre a GDP-hez képest. „70 milliárd forintos kiigazítással 3 százalék alá csökkenhet a hiány” – vélekedett, hozzátéve, ez ugyanakkor messze van a kormány 2,2 százalékos hiánycéljától. Meglátása szerint a kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket, hogy a hiány 3 százalék alá kerüljön.

Suppan Gergely szerint a jövő évi 1,7 milliárd eurós támogatási keret 1,2 milliárdra olvadna, ha felfüggesztenék a kohéziós forrásokat, azonban a tagállamok csak a források 70 százalékát tudják lehívni. Ezért ennek csak marginális hatása lenne – mondta.

A források megvonásának egyébként is csak 2014-ben lehetne hatásuk, mivel a 2013-ban kiírt pályázatokra vonatkozna. „Sem a gazdaságra, sem a folyó fizetési mérlegre, sem a költségvetésre nézve nem lenne érdemi hatása a felfüggesztésnek” – mondta Suppan.

deficit Magyarország gazdaság Suppan elemzés
Kapcsolódó cikkek