Magyar gazdaság

"Hagyjuk abba a pocsékolást" - Mikor unja meg Berlin a görögmentést?

Ismét megmenteni Görögországot - és ha igen, milyen áron? Ilyen kérdések hajtják Athén miatt frusztrációba a német politikusokat az újabb segélyről tartandó parlamenti szavazás előtt - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

A koalíción belül is megosztottság tapasztalható a 130 milliárd euró összegű tőkeinjekcióról. Egyesek nem akarják, hogy a Földközi-tengeri ország csődbe jusson, mások viszont nem látják értelmét  annak, hogy az adófizetők pénzéből még többet vessenek egy feneketlen hordóba. Az, hogy a Görögország miatti frusztráció egyre nő, azon is lemérhető, hogy még az újabb segélyek olyan pártfogói, mint a parlamenti CDU frakció szóvivője, Klaus-Peter Flosbach is lassan kezdi elveszíteni  a türelmét - írja a Handelsblatt.

A CDU-hoz tartozó politikus a válság sújtotta Görögország második segélycsomaggal történő támogatását még elfogadható megoldásnak tartja, hozzátéve, hogy a görögöknek teljesíteniük kell a feltételelet, más út nincs. Döntő a konszolidáció következetes folytatása, a már elhatározott strukturális reformok megvalósítása és egy strukturális növekedési program beindítása. Tekintettel a Görögországban küszöbön álló parlamenti választásokra, Flosbach kiegészítőleg leszögezte: Görögországnak most már tartania kell magát az ígéreteihez.

Az újabb pénzügyi segélyek miatt a német adófizetők részére jelentkező költségeket a CDU pénzügyi szakértője elviselhetőnek tartja. "Ha ugyanis Görögország megvalósítja a reformjait, a német adófizetők számára jelentkező költségek kisebbek, mintha hagyják Görögországot csődbe menni, és viselnünk kell ennek költségeit, beleértve a beláthatatlan második és harmadik körös hatásokat" - hangoztatta Flosbach.

Az FDP parlamenti frakciójának pénzügyi szakértője, Frank Schäffler viszont ellenzi az Athénnek szánt újabb segélyeket. Azzal a felhívással fordult frakcióbeli kollégáihoz, hogy a hétfői parlamenti szavazáson tagadják meg a segélycsomag támogatását. Azzal érvelt, hogy Görögország eddig egyetlen komoly reformot sem valósított meg, elmulasztotta az összes növekedési várakozást és nem teljesítette költségvetési célkitűzéseit sem. "A trojka pozitív hozzáállása ismét teljesen hasztalan lesz. Az FDP politikusa úgy látja, hogy még jóval 2020 előtt újabb mentőcsomagra lesz szüksége Athénnak, jobb lenne ezért, ha már most megtagadnák a pénzpocsékoláshoz való hozzájárulást.

 

Németország görög CDU csőd német Görögország fdp
Kapcsolódó cikkek