Magyar gazdaság

Még mindig egyeztetnek Athénban

Tegnap elkezdődött a pártok közti, előzőleg több napot tolódó tárgyalás Görögországban. A politikusok azért ültek össze Lukasz Papademosz kormányfő vezetésével, hogy megegyezzenek a 130 milliárd eurós hitelért cserébe kért megszorításokról.

Az erről szóló tervekre a bizottságból, valutaalapból és az Európai Központi Bankból álló hitelező-„trojka” már rábólintott, ezután jutott el a pártokhoz a 3,2 milliárd eurós csomag. A hírek szerint a 15 oldalon át kiigazítási alapelveket és további 30 oldalon át konkrétumokat soroló dokumentum alapján legkevesebb 20, de valószínűleg inkább 22 százalékkal csökkentenék a minimálbért – 751-ről 600 euróra –, 15 000 közszolgát bocsátanának el, és a nyugdíjakat is megnyirbálnák.

Megmaradhatna viszont a 13. és 14. havi fizetés. A megbeszélést tegnap is többször kellett halasztani, egyszer azért, mert egy ellenzéki pártvezető görög fordítást kért az angol írásból. Ha a pártok rábólintanak, parlament elé kerül a javaslat. Ha Görögország nem kapná meg a 130 milliárdos segítséget, márciusban csődbe menne. Közben folytatódik a magánhitelezőkkel való egyezkedés is, hogy a görög államadósságból milyen feltételekkel és mennyit engednének el. Nagyjából 70 százalékos leírásról van szó.

nyugdíjcsökkentés görög Görögország minimálbér
Kapcsolódó cikkek