Magyar gazdaság

NGM: A közszolgák fizetése biztosan nem csökken

A kormány rendeletet fogadott el a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók kompenzációjának részletszabályairól, amely biztosítja, hogy 2012-ben a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset ne csökkenjen akkor sem, ha a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék a munkavállalókat.

Annak érdekében, hogy a kompenzációt egész évre biztosítani lehessen, a munkavállalónak a munkáltatója felé legkésőbb 2012. március 15-ig nyilatkoznia kell. (Amennyiben a jogviszony év közben keletkezett, a jogviszony keletkezésével egyidejűleg lehet a munkavállalónak benyújtani a nyilatkozatot.)

A munkáltató a kompenzációs igényt csak az átvételt követően tudja megküldeni az illetékes illetményszámfejtő helynek. A nyilatkozatot folyamatosan lehet benyújtani, de akinek február 15. után érkezik be a kérelme, annak a februári bérében még nem jelenik meg a kompenzáció összege.

Ezért a minisztérium kér mindenkit, hogy lehetőleg minél hamarabb nyilatkozzon a munkáltatója felé. Azonban abban az esetben, ha valamilyen okból kifolyólag a februári bérek számfejtését megelőzően a munkavállaló nem tud nyilatkozni, a kompenzáció ebben az esetben sem veszik el, azt 2012. március 15-ig benyújtott nyilatkozata esetén visszamenőlegesen megkapja.

 


 

munkáltató nettó bér NGM közszféra fizetés
Kapcsolódó cikkek