Magyar gazdaság

Visszaesett a magyar export lendülete

A külkereskedelmi termékforgalom forint- és devizaértékének egyaránt kétszámjegyű bővülését regisztráltuk az elmúlt évben, bár az utolsó havi, devizában mért export és import alig változott, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2011. decemberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 1800 milliárd, a behozatalé 1693 milliárd forint volt. Euróban számolva a kivitel 0,9 százalékkal csökkent, a behozatal lényegében nem változott 2010. decemberhez viszonyítva, írja a KSH.

A külkereskedelmi mérleg az év utolsó hónapjában 106 milliárd forint aktívumot mutatott, az egyenleg 8 milliárd forinttal romlott az előző év azonos időszakához képest. A decemberi kivitel 73,1 a behozatal 66,6 százalékát az tagállamaival bonyolítottuk le – olvasható a közleményben.

2011. január–decemberben – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 22 291 milliárd, a behozatalé 20 342 milliárd forint volt. A kivitel euróértéke 11,7, a behozatalé 10,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 1949 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 433 milliárd forintos javulását jelenti a 2010. január–decemberi 1516 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva, zárul a közlemény.

„Tavaly decemberben a várakozásoknál alacsonyabb, 352 millió euró külkereskedelmi többlet keletkezett, szemben az egy évvel korábbi 413,6 millió euróval. Az egész éves többlet 6,96 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 5,52 milliárd euróról” – mutatott rá Suppan Gergely.

Hozzátette: Decemberben az euróértéke 0,9 százalékkal csökkent (forintban számolva 8,9 százalékkal nőtt), míg az 0,1 százalékkal nőtt (forintban számolva 10,2 százalékkal emelkedett).

A TakarékBank vezető közgazdásza szerint az export visszaesése tükrözi a külső kereslet tavaly év végi markáns lassulását, az import némileg gyorsabb növekedése pedig részben cserearányromlás, részben a stabilizálódó belső kereslet hatása lehet.

„A külső konjunktúramutatók ugyanakkor kisebb élénkülést jeleznek a következő időszakra, ami párosulva egyes új autóipari kapacitások üzembe helyezésével újra gyorsíthatja a kivitelt. Mindezek hatására a külkereskedelmi többlet idén megközelítheti a 7,8 milliárd eurót” – vélekedett Suppan Gergely.

kereslet belföldi kereslet autóipar export gazdaság
Kapcsolódó cikkek