Magyar gazdaság

Az orosz vállalkozók reménykednek, Putyin bekeményít

Orosz vállalkozók abban reménykednek, hogy Vlagyimir Putyin megválasztott elnök lépéseket tesz majd Oroszország befektetési légkörének javítására, ám nehézségeket látnak ennek kapcsán.

A győztes olyan ígéreteket tett, amelyek közül többet korábban miniszterelnöki utasításban már kidolgoztak - mondta Anton Danyilov-Danyilijan, a közepes méretű vállalatokat tömörítő Business Russia szakmai szövetség szakértő elnöke a The Moscow Timesnak. Ezek között említette Putyinnak azt az ígéretét, hogy javítja az adózási légkört és a vállalatok működési feltételeit.

Alekszandr Sokin, az orosz nagyiparosok és vállalkozók szövetségének vezetője úgy vélte, az újonnan megválasztott elnöknek nehéz üzleti feladatokat kell majd megoldania, mert különben az orosz vállalatok közül sokan a vámunió másik két tagállamában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban regisztráltathatják magukat.

Angelika Genkel, az Alfa-Bank elemzője ugyanakkor úgy vélte, hogy Dmitrij Medvegyev  valószínű kinevezése az új kormány élére "rövid távon automatikusan csökkenti a gazdasági reformok valószínűségét". Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter is aggódik az orosz gazdaság jövőjéért, kiemelve, hogy a versenyképesség sérülhet a rosszabb vállalati légkör hatására.

A The Moscow Times ezzel párhuzamosan arról tudósított, Vlagyimir Putyin megválasztott elnök kijelentette: büntetőjogi felelősséget kell megállapítani azoknál az állami vállalatoknál dolgozó menedzsereknél, akiknél összeférhetetlenséget tapasztalnak és eltitkolják azt. Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes eddig kétszáz ilyen esetről számolt be Putyinnak, mindenesetre pikáns, hogy éppen a Putyin-vezette kormány igyekszik felszámolni az állami és a céges szféra közötti összefonódásokat.

összeférhetetlenség adózás Orosz Putyin
Kapcsolódó cikkek