Magyar gazdaság

Kína spájzol és a frászt hozza az elemzőkre

Kína az utóbbi évtized legnagyobb kereskedelmi mérleg hiányát halmozta fel idén februárban, miután felszökött az alapanyagok importja a vállalati készletek feltöltése érdekében.

A kereskedelmi deficit összege 31,5 milliárd dollár lett, miután az 39,6 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbi adathoz képest, az pedig "csak" 18,4 százalékkal növekedett a kínai vámhivatal közleménye szerint. Elemzők szerint a növekvő kereskedelmi hiány mélyebb gazdasági problémákat tükrözhet. Kína ugyanis exportvezérelt gazdasággal rendelkezik, viszont a globális továbbra is lassú. Ugyanakkor drágul számos olyan nyersanyag, amelyekre Kínának szüksége van a növekedése táplálására. E problémákra tekintettel számos elemző ma már azt jósolja, hogy az országnak további lépéseket kell tennie a keresletnövelés érdekében.

Az árak emelkedése az egyik legnagyobb probléma volt Kínában az utóbbi néhány évben, mert az általa fogyasztott olaj és nyersanyagok túlnyomó része importból származik. Ezért miközben a nyersolaj ára barrelenként közel 125 dollárra kúszik fel a nemzetközi tőzsdén, számos kínai vállalat készletre vásárol üzemanyagot azért, hogy védekezzék a jövőbeni drágulással szemben. Egyébként Kína februárban vörösrézből és vasércbál is többet vásárolt.  "Az import erősen nőtt februárban, mivel a feldolgozóipari üzemek feltöltötték készleteiket a nyersanyagárak emelkedésére számítva" - jelentette ki Hua Zsong-vei, a pekingi Huachuang Securities szakértője a BBC-nek nyilatkozva. Ám hozzátette: "Európában és az Egyesült Államokban lassú élénkülés van folyamatban. Ezért nem szabad túlságosan pesszimisták lennünk Kína exportját illetően."

deficit kínai kereskedelmi mérleg
Kapcsolódó cikkek