Magyar gazdaság

NGM: Akár napokon belül indulhatnak az IMF-tárgyalások

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Gazdasági Rádiónak adott interjúban elmondta, hogy az árfolyamgát áprilistól életbe lépő új rendszere már a devizahitelesek 97 százalékának kínál könnyítést.

Nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF-EU és a magyar kormány között. Nátrán Roland szerint csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet. A szakmai kérdésekben, az államháztartás állapotát, a bankrendszert vagy a pénzügyi felügyeletet érintő kérdésekben nagyon közeliek a nemzetközi szervezetek és a magyar kormány céljai.

A kormány beterjesztette az árfolyamgátról szóló törvényjavaslatot, amellyel kapcsolatban a Bankszövetség azt a verziót támogatja, amely 20 millió forint hitelértékig teszi lehetővé az árfolyamgát alkalmazását. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat tartotta magát a Bankszövetséggel decemberben kötött megállapodáshoz, amin a Fidesz-frakció képviselői javasoltak módosítást. A 30 millió forintos ingatlanérték azonban nagyjából ugyanannyi lakáshitelesnek teszi lehetővé az árfolyamgát igénybevételét, amennyinek a 20 millió forintos hitelérték-korlát: előbbi esetében az adósok 92%-a, utóbbi esetben 97 százaléka tud élni a lehetőséggel, tehát valamelyest még nőtt is a kedvezményezettek köre.

Az árfolyamgát korábbi rendszerébe 3-4 ezren jelentkeztek be, őket a jogszabály átvezeti az új rendszerbe. Egy átlagosan 7,5 millió forintos hitelösszeg esetében, amennyiben beléptek a rendszerbe, a 80 ezer forintos törlesztő részlet eredetileg 55 ezer forintra mérséklődött. Árfolyamszinttől függően átlagosan 25-30 százalékkal tud csökkenni a törlesztő részlet. Az új rendszer alapján csak a tőketörlesztés kamatkülönbözete kerül a gyűjtőszámlára, a kamattörlesztés különbözetét az állam és a bankok közösen vállalják. Potenciálisa 550 ezer fő az érintettek köre.

Az árfolyamgát feltétele, hogy az adós ne legyen 90 napnál nagyobb késedelemben. A konstrukció futamideje 5 év, ennyi idő alatt helyrerázódhatnak a viszonyok. A forint árfolyamát a svájci frank és az euró, valamint a svájci frank és a forint viszonya befolyásolja. A forint számára az a kellemetlen, hogy az euró nagyon meggyengült. A normál gazdasági ciklusok alapján azonban az euró erősödni fog a svájci frankkal szemben. A legnagyobb hiba a múltbéli eseményekről következtetni a jövőre. Nem extrém feltételezés, hogy 5 éven belül a depressziós időszak után az euró erőre kap.

Az árfolyamgátnak ez a konstrukciója nem csak az kitolása – hangsúlyozta Nátrán Roland. Arról van szó, hogy az extrém árfolyamugrásokat kisimítsák, és így fizetőképesek maradjanak az ügyfelek. A gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg ráadásul forintban denominált, és az ugrás az 5 év letelte után is legfeljebb 15%-os lehet. A bankok és a költségvetés fele-fele arányban osztozik a költségeken, ami nagyjából 20-20 milliárd forintot jelent.

A jogszabály várhatóan április 1-jén lép életbe, az ügyfelek azután fordulhatnak a bankokhoz. A konstrukcióba év végéig lehet jelentkezni. A szerződést követő második törlesztő részlettől kezdődően lép életbe az új összeg. A közszférában február elsejétől számítják a rögzített árfolyamon történő törlesztés. Az állam a gyermekszámtól függően is segíti a munkavállalóit: a forintalapú gyűjtőszámla kamatára (amely jelenleg 6-7 százalékon van) 3 százalékos kedvezményt kapnak, valamint gyermekenként további egy-egy százalék kedvezményt a dolgozói.

Nátrán Roland szerint ebbe a konstrukcióba egyértelműen érdemes belépni, mert 5 évig kiszámíthatóvá válik a törlesztő részlet. A másik nagy előny, hogy az árfolyamveszteségnek egy részét, méghozzá a nagyobb részét átvállalja a bank és az állam.

IMF tárgyalás IMF EU árfolyamgát nátrán roland
Kapcsolódó cikkek