Magyar gazdaság

Pénzvesztést hozhat a EU-források kifizetésének gyorsítása

Előfordulhat, hogy visszafelé sül el az a kormányzati cél, amely a kiemelt beruházások környezetvédelmi eljárási határidejének csökkentésével gyorsítaná fel az EU-pénzek kifizetését. A rövidebb határidőkkel ugyanis veszélybe kerülhet a projektek megfelelő lakossági tájékoztatása, amit külön uniós irányelv ír elő. Utóbbi megsértése esetén pedig Brüsszel már átutalt támogatások visszafizetését is kérheti.

Az Országgyűlés illetékes bizottsága a múlt héten bocsátotta általános vitára azt a törvényjavaslatot, amely az uniós források lehívásának gyorsítása érdekében a kiemelt beruházásoknál, vagyis az ötmilliárd forintot meghaladó projekteknél a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezetvédelmi engedélyezési eljárások ügyintézési határidejét a jelenlegi 90 napról 30 napra csökkentené.

„Az illetékes környezetvédelmi hatóságok a jelenlegi határidőt sem tudják betartani, hiszen általában 150 napig tart az engedélyezés” – mondta el lapunknak Barsi Orsolya. A Deloitte Zrt. környezetvédelmi tanácsadás üzletágának menedzsere kiemelte a 30 napos lerövidített határidő alatt igen nehezen lesz megoldható, hogy a beruházások megvalósítása a környezeti hatásvizsgálati uniós irányelv előírásainak megfelelően történjen. A jogszabály ugyanis előírja, hogy a jelentős környezeti hatással bíró beruházások esetében (például autópálya-építés, hulladékégetők, illetve jelentős környezeti terhelést okozó gyárak, üzemek létesítése) megfelelő lakossági konzultációt folytassanak le. Ennek keretében többek között közmeghallgatásokat kell rendezni, amelyen a lakosság megismerheti az adott beruházási tervet, és véleményt mondhat arról.

Az irányelv valójában azt várja el, hogy a konkrét beruházás végül olyan módon valósuljon meg, amit a lakosság széles körben támogat. „Az észak-balatoni, illetve az északkelet-pesti hulladéklerakók esetében a beruházás helyszíne például félévente módosult a lakossági tiltakozások miatt” – emelte ki a szakértő.

További részletek a Világgazdaságban.

források kifizetések EU gyorsítás
Kapcsolódó cikkek