Magyar gazdaság

25 milliárd eurónyi feketepénzt szerezne vissza Madrid

A madridi kormány igen nehéz pénzügyi helyzetben van, ezért amnesztiát hirdetett meg az adócsalók, az adófizetést elkerülők részére. A kabinet azt szeretné elérni, hogy a konjunktúra idején megtermelt pénzek egy része hazavándoroljon.

Az erről szóló döntést Cristóbal Montoro pénzügyminiszter jelentette be, egyértelművé téve, hogy személy szerint nem támogatja a tervet – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Montoro példaként az olasz és brit amnesztia sikerét hozta fel. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a lépésre szükség van, mert a plusz bevételek nélkül adóemelést kellene végrehajtani. A madridi kormány reményei szerint a profitjukat külföldre menekítő vállalatok az amnesztia keretében 25 milliárd eurónyi, eddig láthatatlan pénzt repatriálnak.

Spanyolország ez év november 30-át jelölte meg az akció határidejének. Amennyiben az érintettek elfogadják az ajánlatot, az adóhivatal lemond a bűntető eljárásról, a kamatokról és a szankciókról, sőt megőrzi a cégvezetők névtelenségét.

Madrid elsődleges célja az építőipari konjunktúra idején külföldön felhalmozott pénzek visszaszerzése. A FAZ szerint azonban az adóellenőrök körében aggodalmak támadtak amiatt, vajon nem használják-e fel az amnesztiát arra, hogy tisztára mossák a kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint prostitúcióból, zsarolásból, sőt a baszk terrorizmusból származó pénzeket.

spanyol feketepénz Spanyolország adóamnesztia
Kapcsolódó cikkek